Fredriksens spleiselag

Skipsreder John Fredriksen (t.v) og Tor Olav Trøim vil ha et speiselag for å redde Frontline.

Etter å ha tømt kassen i Frontline for milliarder av kroner, ber skipsreder John Fredriksen om et spleiselag for å redde tankrederiet.

Den norske Kypros-rederen John Fredriksen forhandler med bankene og andre de andre eierne for å redde verdens største tankrederi.

- Bunnen er gått helt ut av markedet. Vi har innledet diskusjoner med selskapets kreditorer og motparter, sier Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, til Dagens Næringsliv.

Siden høsten 2008 har Frontline-aksjonærene tapt 95 prosent av verdiene.

Her kan du følge kursen: Frontline

Trøsten er en utbyttetakt som mangler sidestykke. Overskuddet fra de gode tidene er tatt ut av aksjonærene.

- Siden starten har aksjonærene fått seks-syv milliarder dollar i utbytte, og har hatt en veldig hyggelig reise, sier Trøim, ifølge Dagens Næringsliv.

Det betyr rundt 35-40 milliarder kroner i utbytte. Penger selskapet godt kunne trengt i dag for å overleve.

Rederiet har tapt over en milliard kroner til nå i år, og fortsetter tapene i denne takten, går kassen tom i løpet av våren, tror analytikerne som følger selskapet.

Derfor ber Kypros-rederen om at bankene lemper på lånene, at obligasjonseierne utsetter forfall, og at de andre aksjonærene legger penger på bordet for å redde selskapet.

Situasjonen i Frontline er en illustrasjon av dagens finanskapitalisme i motsetning til «gamle dager», hvor redernes økonomi fulgte rederiet som en kork på en bølge.

I gode tider var skipsrederne landets rikeste, i andre perioder gikk selv giganter som Hilmar Reksten og Anders Jahre overende.

Fredriksen har (smart nok) tatt unna overskuddet etterhvert som det er opptjent. Det gjorde «utbyttemaskinen» Frontline til en yndling på Wall Street.

Og med pengene på privat konto stiller skipsrederen godt skodd i forhandlingene med bankene. Det er de som har mest å tape på en konkurs.

Nordeas shippingbaksjef Hans Christian Kjelsrud er Fredriksens hovedbank. Ifølge Dagens Næringsliv har han sans for dugnadsbegrepet, og indikerer at banken vil stille opp dersom eierne legger penger på bordet.

Som det heter: «Har du lånt en million i banken, har du et problem. Har du derimot lånt en milliard, er det banken som har problemet».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.