Frihet, likhet, brorskap eller døden!

 


Filofosen Voltaire var villig til å dø for sine medborgeres ytringsfrihet. Det er selve grunnlaget for våre frihetsidealer som er under angrep i terroraksjonene i Frankrike. (Foto: Philippe Huguen, AFP).

Paris er vuggen for vestlige frihetsidéer. Terroristene skal mislykkes i å skru historien tilbake 250 år.

 

«...i en sidegate til Boulevard Voltaire...» står det i en nyhetsmelding om en av de blodige terroraksjonene som til nå har drept 129 mennesker.

Det er en god påminnelse av hvilke verdier som står på spill.

Voltaire (1694 -1778) var en av de mest kjente opplysningsfilosofene, og kanskje mest kjent for sitatet som (forøvrig feilaktig) er tillagt ham: - Jeg deler ikke dine meninger, men jeg er beredt til å dø for din rett til å hevde dem.

Nabogaten til der 19 mennesker ble drept og 13 alvorlig skadet på en fortausrestaurant er oppkalt etter en mann som stod for religionsfrihet og ytringsfrihet, og som var en modig motstander av religiøsitet og fanatisme. Voltaires bøker ble forbudt og forfatteren måtte i perioder flykte landet.

Da han døde, ble han nektet en kristen begravelse. Men kirken tapte kampen mot Voltaires idéer, og etter hans død fulgte over en million mennesker med hans levninger til Pantheon.

Selv i dag er Voltaires advarsler mot religiøs fanatisme aktuelle: «Hvis det bare var én religion i England, kunne man frykte dens despotisme; hvis det var to, ville de skjære halsen over på hverandre. Men det er tredve av dem, og de lever i fred og forsoning.»

Det er neppe tilfeldig at IS har valgt Frankrike som et hovedmål for sin terror:

  • Landet har en stor muslimsk befolkning. Mange av dem lever under håpløse forhold i rene ghettoer, og enkeltpersoner kan være lette bytter for militante islamister.
  • Landet har slått hardt ned på islamsk terrorisme siden den brutale frigjøringskrigen i Algerie på slutten av 1950-tallet.
  • Samtidig har den franske staten stått på sine prinsipper om religionsfrihet og forbud mot religiøse plagg og symboler eksempelvis i skolesystemet.
  • Frankrike deltar også i krigen mot IS i Syria.

Sannheten er at verdiene Frankrike står for også er fundament for vestlige verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet, maktfordeling og folkesuverenitet - altså stikk i strid med det islamske kalifatets ønske om å spre sitt skrekkvelde med vold.

 

Frankrikes nasjonale motto er «frihet, likhet, brorskap» - eller liberté, égalité, fraternité,

I den tiden vi nå lever i, kan det være verdt å huske slagordet slik det opprinnelige ble brukt under revolusjonen som kjempet frem verdiene: «Frihet, likhet, brorskap eller døden!».

Terror kan aldri vinne over frihetsverdiene hele vår vestlige sivilisasjon er bygget opp rundt.

Drapet på 129 uskyldige mennesker i Paris minner oss på hvilke verdier som står på spill, og hvorfor fanatiske religiøse terrorister aldri skal lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.