Gå til sidens hovedinnhold

Frp inn i varmen

Vil finansminister Siv Jensen bli like moderat som SV-leder Kristin Halvorsen i den samme stolen? Foto: Fremskrittspartiet.

De borgerlige har to år på seg på å bygge opp et troverdig regjeringsalternativ. Da må de slippe Fremskrittspartiet inn i varmen.

Etter valget har de blågrønne partiene omtrent slik oppslutning:

  • Høyre nærmer seg 30 prosent
  • Frp ligger mellom 10 og 15 prosent
  • Venstre og Krf er tilsammen litt større enn Frp

Enkel matematikk tilsier at alle disse partiene må til for å skape en flertallsregjering.

De må sluke politiske kameler, men det er bedre å gjøre det medhårs.

Til nå har det vært umulig fordi Frp har tviholdt på en brutal retorikk først og fremst i innvandringsp0litikken, mens Krf og Venstre har lagt ned veto mot å sitte i samme regjering som Fremskrittspartiet og Siv Jensen.

Hvis situasjonen ikke forandres, vil det bli en ny, slitsom valgkamp for de borgerlige.

Faksimile: Dagens Næringsliv.

Ifølge Dagens Næringsliv er det sprekker i den harde fasaden:

- Allerede på landsmøtet denne helgen kan Unge Vensre og leder Sveinung Rotevatn åpne for regjeringsamarbeid med Frp, skriver avisen.

Erfaringen fra venstresiden er at SV har endret retorikk og politikk etter at partiet kom inn i varmen. Der Audun Lysbakken tidligere var en revolusjonær marxist, er han nå en markedstilpasset halvsosialist. Kristin Halvorsen var finansminister uten å skape store problemer for privat næringsliv.

Det er all grunn til å tro at Fremskrittspartiet og Siv Jensen også vil gå i moderat retning hivs de kommer inn i regjering. Det er erfaringen også fra storbyene som har hatt slike alianser.

Med meningsmålinger ned mot 11,1 prosent og et elendig valgresultat, kan enten Frp bli ydmyke eller angstbiterske. Og Høyre kan falle for fristelsen til å hovere (det har partiet tradisjon for i forhold til Frp) eller spille rollen som en forsonende kraft på borgerlig side.

Les også: Rekordsvakt for Frp

På landsmøtet til Unge Venstre i helgen ligger et forslag som lyder slik: «Venstre må søke makt etter valget i 2013 for å få gjennomført sin politikk, og må stille politiske krav til en eventuell regjeringsdeltakelse for at vi ikke undergraver våre liberale verdier. Hvis kravene oppfylles, må Venstre kunne sitte i regjering med alle de nåværende opposisjonspartiene», heter det i forslaget, ifølge Dagens Næringsliv.

Uansett om forslaget vedtas eller ei, så er diskusjonen et tegn på at tidligere fronter er i ferd med å mykne.

Ifølge valgforsker Frank Aarebrot lekker Frp velger til Høyre nettopp fordi de ønsker et regjeringsskifte. - De tidligere Frp-velgerne som er veldig opptatt av et regjeringsskifte stoler nå på Erna Solberg. Det er hun som har troverdigheten på dette punktet, ikke Siv Jensen, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot.

Det er nok riktig, men det betyr også at alle de fire blågrønne partiene trolig vil tjene på å stable på beina et troverdig regjeringsalternativ der alle de fire partiene deltar.

De må sluke politiske kameler, men det er bedre å gjøre det medhårs.

Reklame

Husker du disse to idiotene?