RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Går av med millionlønn

 

Departementsråd Harald Nybøen går, men ikke lenger unna enn at han beholder lønn på 1,1 millioner kroner og kalles speisalrådgiver. Foto: Ilja C. Hendel. 

Nær 1,1 millioner kroner i årslønn er godt betalt for å «ta ansvar» for regelbrudd og rot under egen ledelse.

Barne- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken «tar ansvar», men gjenoppstår trolig som ny partileder for SV i helgen.

Det kan være grunn til å minne om at Lysbakken ikke tar ansvar - han har ansvaret

Departementsråd Harald Nybøen går av «med øyeblikkelig virkning».

Hva det betyr? At han blir spesialrådgiver med 1,1 millioner kroner i årslønn.

Hva stillingen går ut på og hva Nybøen skal ha i lønn, tok det departementet timevis å finne ut av etter at Nettavisen stilte spørsmål om det.

Les pressemeldingen: Departementsråd Harald Nybøen går av 

Les også:  Beholder millionlønnen

Fortsatt venter vi spent på opplysninger om arbeidsoppgavene.

Departementsrådens overgang er siste utvikling i saken der deparementets politiske ledelse ble tatt med buksene nede, og statsråden innrømmer brudd på habilitetsreglene da han ga 13,5 millioner kroner til nære partivenner.

SVs partileder og fungerende barne- og likestillingsminister, Kristin Halvorsen, sier om departementsråd Harald Nybøen at hun «respekterer hans ønske om å fratre sin stilling i den krevende situasjonen departementet nå står i».

Til alt hell hadde departementet tydeligvis en ledig stilling som spesialrådgiver som kunne besettes på dagen, uten utlysning.

Følgende kan være et tips for Nytt på nytt-redaksjonen som ukens aktuelle gåte:

Hva er det som går og går, men aldri kommer til døra?

Svar: Toppene i Barne- likestillings og integreringsdepartementet når de skal ta ansvar for lovbrudd.

Man skal være temmelig årvåken for å se det minste tegn til anger i Audun Lysbakkens ansikt.

Både han og partileder Kristin Halvorsen går langt i å fremstille det som noe nær heroisk i at Lysbakken tar konsekvensen av sine regelbrudd og går av.

Det kan være grunn til å minne om at Lysbakken ikke tar ansvar - han har ansvaret.

Det kan også være grunn til å minne om at departementet trenger tid frem til 22. mars for å lete etter alle bevilgningene som er gitt uten utlysning av den avgående politiske ledelsen.

I verste fall er 500.000 kroner til partivenner for selvforsvarskurs og 13,5 millioner kroner til Reform - ressurssenter for menn bare deler av en utbredt økonomisk ukultur.

Professor Eivind Smith mener at embedsverket i Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet (BLD) kan ha begått så grove feil at enkelte byråkrater risikerer straff for tjenestemannsloven.

- I denne saken er det gode grunner til å vurdere om embets- og tjenestemenn i Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet har forsømt sine tjensteplikter på en slik måte at det kan komme til ordesstraff, sier Smith til Aftenposten.

Les saken:  Byråkrater kan miste jobben 

Nybøen går angivelig etter eget ønske, skal vi tro pressemeldingen (det skal vi sjelden).

- Bakgrunnen for min avgjørelse er at departementet står overfor store utfordringer i forbindelse med å utvikle organisasjonen videre (...) Jeg har sittet i stillingen som departementetsråd i 15 år, og det er nå naturlig at det kommer et skrifte, heter det.

Samme Nybøen var for øvrig sentral i biografien til tidligere statsråd Karita Bekkemellem, der hun omtalte sin konflikt med statsminister Jens Stoltenberg.

- Det er skandaløst av en statsminister å opptre på denne måten, sa Nybøen til Bekkemellem, ifølge boken.

- Hvis jeg som departementsråd hadde opptrådt slik overfor mine ansatte, ville jeg ha måttet gå av på dagen - og jeg ville fortjent det, sa han ifølge boken.

Les saken: - Hadde jeg oppført meg som Jens, hadde jeg fått sparken

Nybøen er 62 år og nærmer seg pensjonsalder. Han har arbeidet i 21 år i departementet. Det taler for at arbeidsgiveren viser menneskelighet, selv om departementets øverste administrative leder også har et klart formelt ansvar for ukulturen som har vært i departementet.

Statsråden er ansvarlig for politikken, men det er departementsråden som styrer de ansatte og sørger for at de følger norsk lov.

Der har det åpenbart sviktet i BLD.

En forkortelse som altså ikke står for Bare Lysbakkens Departement.