*Nettavisen* Nyheter.

Garantert valgflesk

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen forsøker å innbille velgerne at han kan garantere hva de andre partiene gjør etter valget. (Faksimile: Dagsavisen 24. august 2015).


Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen later som om han kan «garantere» et et rødgrønt flertall ikke innfører høy eiendomsskatt.

Det er noe lett desperat over Raymond Johansens «garanti» i Dagsavisen i går.

- Jeg vet at SV og Miljøpartiet De Grønne har en annen innretning enn oss. Men som eneste byrådslederkandidat i opposisjonen kan jeg si at jeg garanterer for vår modell, sier Johansen til Dagsavisen.

Les saken: Garanterer Aps skattemodell

Det er en muntlig «garanti» som ikke er verdt luften den er sagt med.

- Vårt utgangspunkt er vår innretning på eiendomsskatten, som gir Oslo kommune og bydelene større økonomisk handlingsrom, sier SVs Marianne Borgen, og etterlater ikke et fnugg av tvil om at SV slett ikke gir seg på nivået på eiendomsskatt - naturligvis.

Oslos ordfører Fabian Stang har helt rett når han avfeier «garantien» på Facebook.

Arbeiderpartiet går til valg på å gjøre det dyrere å bo i Oslo ved å innføre eiendomsskatt. Det gjør SV, Rødt og Miljø...

Posted by Fabian Stang on 23. august 2015

Tidligere har Raymond Johansen «øremerket» eiendomsskatten til helt spesielle formål. Som om det er mulig å si at en skatt på 2,5 milliarder kroner inn i et budsjett på totalt 35 milliarder kroner går til det ene eller det andre.

Øremerkingen har en hensikt, og det er å forsøke å gjøre en upopulær skatt populær. Hvis den blir innført, vil den gå inn i det store kommunale sluket. Som alle andre inntekter i Oslo kommune.

Tre uker før valget er det fortsatt helt uvisst hvilken eiendomsskatt et eventuelt rødgrønt flertall vil ha.

En bolig som koster 8,0 millioner kroner, eller har en ligningstakst på 2,4 millioner kroner, vil koste enten 12.000 kroner i året - eller 36.000 kroner i året - avhengig av om det er Arbeiderpartiets eller SV/LOs modell som blir vedtatt.

Her kan du se hva de ulike modellene gir boligeierne i ekstra skatt.

Disse 12.000 - 36.000 kronene må betales av skattyternes nettolønn etter skatt, og kommer altså på toppen av landets dyreste boutgifter.

Her kan du lese tidligere blogger om saken:

Rødgrønt flertall for hva da?

Skattebløff fra Oslo Ap

Du må regne med SV, Raymond

Tåkelegging om eiendomsskatt

Ferske meningsmålinger viser at et klart flertall i Oslo er mot eiendomsskatt, selv om man forsøker å tåkelegge hvor stor den er, «garantere» for sin modell, eller «øremerke» pengene for spesielle formål.

Siste forsøk er altså garanti - et velkjent triks fra tidligere valgkamper.

Hvem husker ikke da Raymond Johansens tidligere partifelle i SV, Kristin Halvorsen, foran valget i 2005 lovet full barnehagedekning, gratis skolemat og å bekjempe fattigdommen?

Hun lovet til og med å gå av hvis det ikke ble full barnehagedekning, men valgte å bryte sin egen garanti etter valget.

Les bloggen: SV-garanti med narreblekk

I den samme valgkampen skulle Arbeiderpartiet redde arbeidsplassene i Norske Skog Union i Skien: - Arbeiderpartiet har reddet en rekke bedrifter før, sa Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg under et besøk på fabrikken i august 2005.

De rødgrønne vant valget knepent, og gjorde et godt valg i Telemark fordi velgerne fikk inntrykk av at Arbeiderpartiet kunne gjøre mer for å redde dødsdømte fabrikken enn den sittende regjeringen.

I dag husker alle at Norske Skog Union ble nedlagt uten at Arbeiderpartiet løftet en finger.

Etter valget kom kravet om at de rødgrønne bør si unnskyld.

- De rødgrønne bør be velgerne i Telemark og de unionansatte om unnskyldning for brutte løfter, mente Frps Kåre Fostervold.

I det hele tatt er Arbeiderpartiet glade i garantier. Nylig vedtok landsmøtet å gi norske barneskoleelever en lese-, skrive- og regne-garanti.

En som med rette har angrepet dette, er leder av Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Aslak Syse.

Juristen mener at ordet «garanti» er en metode som forsøker å lure velgerne: - Med ordet garanti forstår borgerne noe som skal innfris, noe man har klagerett på. Man kan ikke kamuflere god vilje som en rettighet, sa Aslag Syse, da han ble invitert til Arbeiderpartiets stortingsgruppe for å diskutere begreper som rettighetsfesting og garantier.

Les saken: Refser Ap for garantier uten verdi

Nå tviler jeg sterkt på om byrådslederkandidat Raymond Johansen kommer særlig langt med sin «garanti» om eiendomsskatten.

Velgerne vet at kommuner som innfører eiendomsskatt, ser ut til å beholde den. Og at skatten øker over tid. De fleste forstår at de rødgrønne neppe nøyer seg med 0,3 prosent i eiendomsskatt når loven åpner for å øke den til 0,7 prosent - om ikke i denne valgperioden, så i neste.

Garantert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.