*Nettavisen* Nyheter.

Glem OL, sats på skolen

Som bildet på veggen viser, er det fristende for en kulturminister å si ja til nasjonale idrettsfester uansett prislapp. I så måte er nok Anniken Huitfeldt mer sparsommelig en forgjengeren, Trond Giske. Foto: Kulturdepartementet.

Norge har dårlig hukommelse når noen nå for alvor vil bruke titalls milliarder kroner på olympiske leker i Oslo.

Et vellykket ski-VM var det som skulle til før entusiastene har begynt å ivre for å sende inn en ny OL-søknad.

Enkelte medier har allerede meldt seg på gratishaugen som heiagjeng. Idéen bør skytes ned før den får skikkelig feste.

Å bli verdensmester i undervisning vil gi varig glede for hele befolkningen, og ikke et kortvarig blaff av varme fra OLs pengebål.

Ingen vet hva prislappen for et OL i Oslo i 2026 vil bli. Kostnadene vil bli mangfoldige ganger høyere enn på Lillehammer.

Vi snakker trolig om flere titalls milliarder kroner. Et vinter-OL blir skyhøyt dyrere enn å arrangere et fotball-EM, som regjeringen sa nei til for et halvår siden.

OL er moro det, men de aller fleste vil se det på fjernsyn. Og for tv-titterne er det like moro å se Petter Northug banke svenskene i Russland som i Oslo.

Ringvirkningene er begrensede, det vet vi etter Lillehammer-OL. Den som tror at turister fra hele Europa vil valfarte til Norge, kan ta seg en studietur til Storgaten i Lillehammer en marsdag for å komme på bedre tanker.

Hvis noen føler at oljekronene brenner i lommen, så finnes et mye bedre alternativ: Bruk de samme pengene på å lage verdens beste skole. Sett en målsetningen om at Norge ikke skal være en middelhavsfarer i internasjonale skoleundersøkelser, men komme helt på topp.

Utstyr klasserommene med moderne datautstyr, fyll svømmebassengene med vann, aktiver elevene fysisk og styrk undervisningen i viktige fag som norsk, matematikk og engelsk.

Nå er det sikkert noen som vil innvende at det ikke går an å sette gode formål opp mot hverandre. Det er trolig de samme som mener at vi har ubegrensede ressurser, og at norsk økonomi tåler at det pumpes inn titalls milliarder kroner i øst og vest.

Sannhetene er at all politikk handler om å prioritere, og det betyr nettopp å velge mellom gode formål. 20 milliarder til olympiske leker, betyr 20 milliarder mindre til andre viktige områder.

Som en bedre skole.

Å bli verdensmester i undervisning vil gi varig glede for hele befolkningen, og ikke et kortvarig blaff av varme fra OLs pengebål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag