*Nettavisen* Nyheter.

Gode barnehager tjener penger

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Byrådet i Oslo regjerer på nåde fra Rødt, og har gått med på at private barnehager som går med overskudd til eierne må utryddes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har fått det nye byrådet i Oslo med på en fullstendig avsporing av barnehagepolitikken.

Rødt vil innføre et sosialistisk samfunn, og mener at profitt er et skjellsord. Det er greit nok, og heldigvis er det bare 2/100 av norges befolkning som er enig.

Dessverre plasserte valgresultatet det ytterliggående røde partiet på vippen i Oslo, og det har fått Ap-byrådsleder med på noe så ekstremt som å ville forby alle private barnehager som gir fortjeneste til eierne.

Som om det er noe galt i å tjene penger?

Faktum er at uten private drivere ville ikke de rødgrønne vært i nærheten av å holde sitt valgløfte om full barnehagedekning. Faktum er også at foreldrene i private barnehager er mye mer fornøyde enn foreldrene i offentlige barnehager?

Hvorfor? Kanskje fordi de private barnehagene har åpning for intitiativ og engasjement blant de ansatte, og kanskje fordi eierne faktisk føler mer eierskap enn en kommunal byråkrat.

Ta for eksempel Espira, en landsdekkende kjede med 81 barnehager over hele landet, og med et spennende samarbeid med Forskerfabrikken om kunnskapsbarnehager. Espira har 2.000 ansatte og over 7.000 barn.

Hvis Rødt og Moxnes får Arbeiderpartiet med på sin politikk over hele landet, skal altså 7.000 barn rives opp fra sine vennemiljøer og de 2.000 ansatte miste jobben (eller få et tilbud de ikke kan avslå om å bli kommuneansatte).

Alt dette fordi Rødt har en ideologisk tvangstrøye om at fortjeneste er noe galt i seg selv.

Problemet er jo ikke om eierne tjener penger, det avgjørende er om barnehagene er gode for barna. Og for meg teller det faktisk ganske tungt at foreldrene er så gjennomgående bedre fornøyd med de private barnehagene. Det er et sterkt tegn på at den norske modellen fungerer.

Norge har gjennomgående private og offentlige aktører side om side. Det heter blandingsøkonomi og fungerer aldeles utmerket.

Hvor i all verden var et pragmatisk parti som Arbeiderpartiet da de godtok dette ideologiske blindsporet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag