RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Grådige banker skor seg på private lånekunder

I fjor tjente DNB 10 milliarder kroner på privatkundene.

IKKE BILLIGST: DNBs boliglån er vesentlig dyrere enn de billigste tilbyderne, viser oversikten fra Finansportalen.
IKKE BILLIGST: DNBs boliglån er vesentlig dyrere enn de billigste tilbyderne, viser oversikten fra Finansportalen. Foto: Finansportalen

I disse dagene er avisene fulle av strålende fornøyde bankdirektører som legger frem gode tall for 2017.

Lånekundene har ingen grunn til å smile like fett som eierne og bankdirektørene: Til tross for at bankene selv betaler historisk lave renter på sine lån fra Norges Bank, klarer bankene fortsatt å tjene grovt på vanlige lånekunder.

Her kan du se renten bankene betaler: Styringsrenten fra Norges Bank

Låneoversikten fra Finansportalen viser at de billigste boliglånene nå ligger på 2,05 prosent effektiv rente for et lån på tre millioner kroner med god sikkerhet og 20 års nedbetaling.

Sjekk selv: Finansportalen

DNB ligger på 2,72 prosent - altså vesentlig dyrere enn de billigste långiverne. Og så lenge forbrukerne villig vekk betaler, så betyr det enorm fortjeneste. Dermed kan eierne glede seg over rekordutbytter.

FETE UTBYTTER: På noen få år har utbyttet per aksje økt fra 2,10 kroner til 7,10 kroner i året.

Selv om DNB er den største banken, så er det urimelig utelukkende å fokusere på dem. Ifølge Finansavisen har BN Bank tidenes beste resultat, og i fjerde kvartal maktet banken å øke rentenettoen med 20 prosent til 123 millioner kroner.

Tallene som strømmer inn tegner bilde av god lønnsomhet både på forbrukslån og mer formuende kunder.

RENTENE FALT FOR BANKENE: I fjor falt pengemarkedsrenten - altså det bankene måtte betale for penger de lånte inn til seg selv.

FORTJENESTEN ØKER: Bankenes rentenetto var på sitt høyeste ved utgangen av 2017. Men den har vært jevnt høy i flere år.

Hovedårsaken er enkel: I pengemarkedet kan bankene låne milliarder av kroner til 0,8 - 0,9 prosent rente. Så kan de snu seg rundt og låne ut de samme pengene til boliglån og ta 1,5 prosentpoeng mer.

Det er enkelt å forstå ved å tenke seg at en låner ti milliarder kroner og betaler rundt 80 millioner kroner i årlig rente.

Hvis de låner bort de samme pengene til boliglån, så kan banken kanskje hente inn 250 millioner.

Hvor lønnsomt dette er, kan de fleste regne ut...

Riktignok har banken risiko for tap, men de har vist seg å være svært lave på privatkunder selv i dårlige tider.

Årsaken til de gullkantede tidene for bankene er lav konkurranse på utlån, og at folk er villig til å betale eventyrrenter på forbrukslån.

Så lenge utlånsrentene på boliglån ligger på pluss/minus 2,5 prosent i året, så er det likevel historisk lave kostnader for boliglåntakerne.

Hvis du ergrer deg over at bankene tjener grovt, så hjelper det ikke å skjelle på DNB og Rune Bjerke. Deres jobb er å vokse og tjene så bra som mulig.

Ansvaret ligger hos late lånekunder som ikke sjekker hva de betaler, og ber om nye tilbud fra en konkurrerende bank. Som bankkunde er det nemlig sjeldent at misforstått lojalitet lønner seg.

Hva mener du? Reagerer du på bankenes fortjeneste, eller synes du det er helt greit at de driver butikk?