RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Gråt, sinne, sykmelding og parterapi på direkten

Gråt, sinne og sykemelding er stikkord for forholdet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja. Nå er det tid for terapi.

PARTERAPI: Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja i parterapi i NRK Debatten hos programleder Fredrik Solvang.
PARTERAPI: Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja i parterapi i NRK Debatten hos programleder Fredrik Solvang. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- Jeg sa noe skikkelig dumt, og det er jeg lei meg for, var budskapet fra Venstre-lederen.

Og nestlederen er villig til å tilgi: - Jeg er veldig glad i Trine. Jeghar alltid vært glad i Trine.

Det var en underlig seanse å bevitne de to Venstre-ledernes forsoning på direkten hos programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten. Hovedinntrykket er at de to har kommet frem til at hverken partiet eller dem selv er tjent med en offentlig skittentøyvask.

Men forsoningen kommer litt sent, hjerteligheten er litt vel hjertelig - og hovedpersonene hoppet bukk over vesentlige spørsmål de ikke ville kommentere.

- Dette var jo en litt underlig seanse må det gå an å si, er reaksjonen til Dagbladets kommentator Martine Aurdal.

- De klarer fremdeles ikke helt å gi inntrykk av at alt er helt bra. Det er fremdeles en del ubesvarte spørsmål. Det var ganske pussig å høre Venstre-lederen komme inn og si at hun ikke ville kommentere, påpeker Aurdal.

Nettavisens kilder i Venstre sier at det ikke er store politiske motsetninger mellom Trine Skei Grande og Abid Raja. Det handler om ulike personligheter på kollisjonskurs.

Og før «forsoningen» har det vært mange alvorlige trefninger som kommer til å gi arr i lang tid fremover:

■ Før landsmøtet i fjor rykket Abid Raja ut og krevde at Trine Skei Grande skulle uttale seg om de famøse sexanklagene i bryllupet til Ola Borten Moe.

■ Senere uttalte Trine Skei Grande at Raja aktivt saborterte arbeidet med statsbudsjettet og at han var ute etter å ta henne.

■ Mens Abid Raja på sin side satt stille og hørte på bakvaskelser på en høytafon uten å si at han var til stede - for deretter å sykmelde seg og uttale at han blir syk av partilederen.

Uansett hvor forsont og samordnet Venstre-paret ønsker å fremstå, så viser historikken at de aktivt har motarbeidet og sabotert hverandre. Og inntrykket blir ikke bedre av at detaljerte referater fra møter hvor bare tre-fire personer er tilstede blir lekket til mediene.

Hovedinntrykket minner om et dårlig ekteskap, der ektefellene har ulike støttespillere som deltar aktivt i kulissene. Og tilskuere som sprer nyhetene med skadefryd.

Parterapi kan hjelpe, men tillit er tungt å bygge opp og lett å miste. Dit er veien lang for Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja. Og partiet nærmer seg faretruende tre prosent på gallupene.

Hva er ditt inntrykk? Er Venstre-ledelsen gode venner igjen, eller var NRK Debatten bare skuespill?