RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Gråter for sin syke mor

 

Netthandelen og Einar Øgrey Brandsal klager sin nød over momsfri netthandel. Men tollfri import gjør at norske butikker ikke lenger kan ha nesten tredobbel pris på sjampo. Montasje: Nettavisen.

Tollfri import fra utenlandske nettbutikker er en god nyhet for millioner av nordmenn. Ikke hør på jamringene fra butikkene.

Det er på høy tid at den tollfrie grensen på netthandel øker fra 200 til 500 kroner.

For deg som forbruker betyr det at du enkelt kan gjøre småkjøp på nett, uten at hele gevinsten forsvinner i frakt og avgifter.

NHO og norsk netthandel krisemaksimerer, og Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, tok bekymringen for norske butikker opp som et hovedpunkt i sin replikk i finansdebatten på Stortinget.

Det er nokså typisk.

Media og politikere bekymrer seg mer over næringslivet enn over den enkelt forbruker.

Les saken: Sjampo på nett blir billigere - NHO river seg i håret.

Les saken: - Det kommer til å bety norske butikkers død

 
Den som skriker sin nød mest, er Einar Øgrey Bransdal - innehaveren av Netthandelen.no: - Siv Jensen skulle hatt ris på rompa!!, skriver han på Facebook, og spår at Sørlandets største kjøpesenter om få år kommer til å bli omtalt som «Spøkelsessenteret».

Personlig tror jeg det er mer sannsynlig at Einar Øgrey Brandsdal kommer til å bli kalt Peter, etter eventyret om Peter og ulven - om han som ropte ulv, ulv.

Oslo børs ser ut til å være enig med meg. Den dagen grensen for momsfri netthandel økte fra 200 til 500 kroner, steg landets største børsnoterte kjøpesentereier - Olav Thon Eiendom - med 3,2 prosent. Og det på en dag resten av børsen faller.

Ikke mye snakk om «spøkelsessenter» hos landets fremste økonomiske analytikere, altså.

Heller ikke Einar Øgrey Brandsdals kollega i Kristiansand, Steinar J. Olsen i Stormberg, fortviler.

Til Fædrelandsvennen uttalte han om forslaget: - Jeg synes det er naturlig å heve denne grensa. Det vil gjøre konkurransen tøffere for norske nettbutikker, men jeg tror det er sunt å tilpasse seg EU-markedet, uttalte han.

Det er litt påfallende at Netthandelen.no, av alle, skal være bekymret for de fysiske butikkene i Sørlandssenteret.

Budskapet går ikke helt hjem på Facebook-siden hans, der en av debattantene skriver: «Ikke kom her å si at du tenker på andre enn deg og dine».

Det er greit å gråte for sin syke mor, men å spå ragnarokk er en grov overdrivelse.

Selvsagt vil momsfri netthandel på inntil 500 kroner fra utlandet trolig føre til økt netthandel.

En viss nedgang i handelen fra norske nettbutikker kan det bli, men det viktige er at det forenkler hverdagen for millioner av forbrukere - og at det gir en sikkerhetsventil mot vanvittig overprising av importerte produkter, som sjampoen i bildet.

Her er noen kjappe eksempler:

Eller for å ta en parallell: Da utenlandske bøker ble tollfrie inn til Norge, sank prisen på engelske bøker i butikk i Norge - og bokhandelen eller norske forlag har ikke dødd av den grunn.

Norge har fortsatt en lav andel av handel fra nett i forhold til fysiske butikker på kjøpesentre som Sørlandssenteret, og den utviklingen blir neppe nevneverdig påvirket av årets statsbudsjett.

Derfor har verdien av Olav Thon Eiendomsselskap økt med rundt 400 millioner kroner samme dag som Einar Øgrey Brandsdal roper «ulv, ulv».

Og de store vinnerne er forbrukerne.

#Netthandel #Netthandelen #Tollfri #Statsbudsjettet2015 #Øgrey #Stavrum #Nettpåsak