*Nettavisen* Nyheter.

Gratis barnehage gir flinke elever

Gamle Oslo har innført gratis kjernetid i barnehagen. Effekten er enorm for barnas skoleprestasjoner.

Å få barna i barnehage er noe av det viktigste innvandrerforeldre kan gjøre for å hjelpe barna sine inn i det norske samfunnet.

Det første skrittet for å gi dem et økonomisk puff i riktig retning er å fjerne kontantstøtten som gir foreldrene 3.300 kroner i måneden når de holder barna unna barnehagen.

En ny studie viser at særlig jenter gjør det mye bedre på skolen hvis de har gått i barnehage: - Minoritetsjenter som fikk gratis barnehage, har mye bedre skoleresultater i 10. klasse enn andre minoritetsjenter, skriver Dagsavisen, som også forteller at gratis kjernetid fjerner nesten hele karaktergapet mellom jenter med innvandrerbakgrunn og andre.

Trolig er hovedårsaken at jentene blir flinkere i norsk, og at de dermed også blir flinkere til å lære matte og naturfag.

Gratis kjernetid er et virkemiddel som virker for dem som ikke bruker barnehage på grunn av økonomi

Selv om stadig flere innvandrerbarn går i barnehage, er det fortsatt store forskjeller mellom barn med minoritetssbakgrunn og etnisk norske barn. Mens 89 prosent i snitt går i barnehage, er andelen blant barn av innvandrere nede på 68 prosent.

Utviklingen går riktig vei, men for sent. Og tallene betyr at 1/3 av innvandrerbarna ikke går i barnehage.

Kontantstøtten ble innført for å gi økonomisk støtte til dem som ikke fikk barnehageplass. Når vi nærmer oss full barnehagedekning, blir det underlig å subsidiere folk som ønsker å holde barna hjemme med 3.300 kroner i måneden. Kontantstøtten hadde mening da den ble innført, men nå bør den avskaffes.

I Gamle Oslo har man begynt å gi gratis kjernetid til alle treåringer både i private og offentlige barnehager. Det er et godt tiltak så lenge økonomi fortsatt teller for mange.

- Gratis kjernetid er et virkemiddel som virker for dem som ikke bruker barnehage på grunn av økonomi, sier avdelingssjef Kerstin Berglund i Gamle Oslo til Dagsavisen.

Hun kjenner seg igjen i undersøkelsen som viser at barna som går i barnehage klarer seg bedre, og mener at det er viktig å få alle inn i barnehage.

I tilfellet Gamle Oslo har vi altså to offentlige ordninger som koster penger, og som virker i stikk motsatt retning. Kontantstøtten bidrar til å holde innvandrerbarn hjemme, mens gratis kjernetid stimulerer foreldrene til å la dem gå i barnehagen.

Slik bør det ikke være. Barnehage er ikke bare en oppbevaringsplass for barna mens foreldrene jobber. Erfaringene fra Gamle Oslo er at barnehagen er viktig for å gi barna kunnskaper til å klare seg i det norske samfunnet. Og da må virkemidlene være slik at de stimulerer til å ha barna i barnehage, uansett om foreldrene arbeider eller ei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.