Halv million barn kan dø

Over en halv million barn står i akutt fare for å dø av sult. Foto: Scanpix.

Katastrofen ved Afrikas Horn gjør at mer enn 12 millioner mennesker i Somalia, Kenya og Etiopia lider av akutt matmangel.

Samtidig som vi får meldinger om at Norge går bedre enn noensinne, kommer rapportene om de enorme menneskelige tragediene i Afrika.

Den norske staten er en av verdens rikeste, og vi har en moralsk plikt til å hjelpe mennesker som er i ferd med å dø av sult

Til nå har det norske folket bidratt med 1,4 millioner kroner til UNICEFs hjelpearbeid: - Vi ber om at givergleden fortsetter så vi kan bidra til å redde og beskytte langt flere barn. I dag er kun en tredjedel av behovet finansiert, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Du kan bidra med 200 kroner ved å ringe 820 44 705.

Ifølge UNICEF medfører hungersnøden i Øst-Afrika at 2,3 millioner barn er akutt underernærte, og blant disse er 560.000 så alvorlig underernærte at de står i umiddelbar fare for å dø hvis de ikke får hjelp straks. Hardest rammet er Sør-Somalia hvor hvert femte barn er alvorlig underernært, opplyser UNICEF.

Den norske staten er en av verdens rikeste, og vi har en moralsk plikt til å hjelpe mennesker som er i ferd med å dø av sult.

Flere hjelpeorganisasjoner samler inn penger.

Nettopp Eritrea og Somalia er to av landene som har gitt flest flyktninger til Norge de siste årene. Ifølge Utlendingsdirektoratet flykter eritreerne fra et autoritært regime med allmenn verneplikt for alle - kvinner og menn - under 50 år på ubestemt tid.

Somalia har vært herjet av borgerkrig mellom overgangsregjeringen og den islamistiske opposisjonen.

Nå her begge landene rammet av sult, og det kan føre til en ny flyktningestrøm dersom ikke hjelpe settes inn øyeblikkelig og der folk bor.

I sommer bodde det 2.139 eritreere og 1.905 somaliere på norske asylmottak.

- Tørken på Afrikas Horn er bekymringsfull og kritisk. Omfanget av krisen vil bli verre enn først antatt. Vi har derfor besluttet å øke det norske bidraget med 30 millioner til totalt 263 millioner kroner. Vi skal bidra, men hele verdenssamfunnet må nå respondere raskt for å unngå at denne krisen utvikler seg til å bli enda verre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre sendte ut sin pressemelding dagen før katastrofen på Utøya, og dette var også tema for utenriksministeren på hans møte med AUF-ungdommene samme dag - altså 21. juli.

I all debatt om innvandring og migrasjon blir det sagt (av de fleste) at det viktigste er å hjelpe folk der de bor.

Nå har vi sjansen til å la handling følge ord i en verden hvor 12 millioner mennesker sulter i Øst-Afrika, samtidig som avisene her i landet har spaltemetere med tips om de beste viner og restauranter og påfølgende slanketips for å få ned vekten.

Dette er en katastrofe vi kan gjøre noe med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.