*Nettavisen* Nyheter.

Halv million utlendinger i Norge

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt får først gleden over mye ny arbeidskraft, men så faller mange ut av arbeidsmarkedet.

Vi nærmer oss en halv million utlendinger i Norge. De kommer med stor arbeidsevne, men for urovekkende mange går det over.

Ved årsskiftet bodde det 449.000 utlendinger her i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nesten to tredjedeler av all folkevekst er innvandring.

I fjor kom det 41.500 nye - den største veksten noensinne.

Vi trenger flittige hender, og de fleste som kommer hit er arbeidsinnvandrere. Men nå viser ny forskning fra Frisch-senteret at svært mange faller ut av arbeidsmarkedet:

- Vi ser noen foruroligende trekk, selv om det er altfor tidlig å trekke konklusjoner om denne gruppen, sier Knut Røed til Dagens Næringsliv.

I et livsløpsregnskap er de fleste av oss ulønnsomme.

Det høres rart ut, men barnehage og skole koster mye i oppveksten - og så lever vi stadig lenger, og trenger ditto med pleie når vi blir pensjonister.

Regnestykket går opp fordi vi kan tære på oljeformuen vår.

De mest «lønnsomme» er voksne arbeidsinnvandrere, som kommer hit ferdig opplært - og som ikke trenger mange offentlige ytelser.

Det urovekkende er at mange av disse svært arbeidssomme menneskene ikke bevarer arbeidsevnen så lenge i Norge. Vi vet ennå ikke sikkert hva det kommer av.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Rent økonomisk er det altså lønnsomt å åpne grensene for gjestearbeidere, men regnestykket ser annerledes ut når de nye gruppene henter ektefelle og barn - og blir netto brukere av offentlige ytelser.

Fra før vet vi at mange av de pakistanske gjestearbeiderne som kom til Norge på 70-tallet endte opp på trygdeordninger. Mange av dem arbeidet hardt, og hadde flere jobber, og de er overrepresentert blant uføre.

Nå tyder ny forskning på at det samme kan være tilfelle for polakker og litauere, som kom hit i 2003-2007 og som fikk finanskrisen i ansiktet.

Forskningen viser at arbeidsledigheten blant disse økte til 14 prosent på det høyeste, ifølge Dagens Næringsliv.

- Når ledigheten øker for denne gruppen, er tegn til at den holder seg høy, opplyser forskerne fra Frisch-senteret.

Det urovekkende er at mange av de som går ut i ledighet, forblir arbeidsledige.

Samtidig er det en stri strøm av nye polske gjestearbeidere på vei inn. Antallet polske menn i Norge har økt fra 8.700 i 2007 til 44.500 i fjor.

Hva er problemet?

Vi importerer arbeidskraft for å få gjort arbeid vi trenger. Det er bra for begge parter.

Men så kommer familiegjenforening, og arbeidsinnvandrerne trenger barnehageplasser og skole for barna. Da forandrer regnestykket seg.

Og så ser vi altså tegn til at gruppene blir overrepresentert på statistikken for arbeidsledige - og kanskje etterhvert trygdeytelser.

Det er også en side av arbeidsinnvandringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.