Hard anger for Stoltenberg

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v) har påført statsminister Jens Stoltenberg hard anger. Foto: Erlend Aas, Scanpix.

Av skade blir man klok, men ikke rik. Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det eneste smarte i saken om Hardanger-mastene.

Mer enn noe annet handler diskusjonen om "monstermastene" i Hardanger om elendig politisk håndverk, og maktarroganse overfor lokaldemokratiet.

Selv om omkampen skulle bli en skinnmanøver, så betyr revurderingen at alle får sagt sitt - og at motstanderne får trygghet i at sjøkabel blir ordentlig utredet.

Men gårsdagens kompromiss er ingen endelig seier - byggingen av mastene skal begynne som planlagt:

- For LO er det viktig å sikre nok kraft til Bergensregionen, og derfor mener vi det er riktig at Regjeringen holder fast ved ferdigstillelse av kraftledningen i 2012, er kommentaren fra LO-leder Roar Flåthen.

Hardanger er et vakkert stykke Norge, men slett ikke alle delene av fjorden er naturperler. Og NVE hevder fortsatt at man nærmest må ha kikkert for å se mastene. Til overmål er det store kraftspenn over flere andre norske fjorder.

Mer enn noe annet handler diskusjonen om "monstermastene" i Hardanger om elendig politisk håndverk, og maktarroganse overfor lokaldemokratiet.

Hardanger-mastene har blitt en symbolsak fordi skeptikerne aldri har følt trygghet for at ingeniørene i Statnett og NVE overhodet har vektlagt naturinngrepene eller lett etter alternativer med entusiasme.

Naturvernerne og el-ingeniørene har snakket totalt forbi hverandre. Diskusjonen har gått på kroner mot natur, og watt mot vett. Dessuten har Regjeringen og NVE aldri stokket beina i valget mellom å hevde at sjøkabel er for risikabelt eller for dyrt.

Det beste som kan komme ut av revurderingen er at både driftssikkerhet og reelle ekstrakostnader kommer på bordet. Mange av oss vil være villig til å betale noe ekstra for å verne naturen, men alt har sin pris. Derfor er omvurdering på ingen måte lik en beslutnng om at kablene skal gå i sjøen.

Hele saken har svekket olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Det var han som ga klarsignal til en overflatisk utredning av sjøkabler med begrunnelsen at ytterligere vurdering ikke var nødvendig fordi luftspenn uansett ville bli valgt. Det var arrogant og dumt, og har påført Regjeringen sitt største nederlag overfor velgerne.

Det er liten trøst for SV og Arbeiderpartiet at Senterpartiet sitter igjen med Svarteper. En regjering må dele på sine seire, men også på sine nederlag.

Gårsdagens beslutning om å starte byggingen fra motsatt kant, og slik kjøpe seg tid til en ekstra utredningsrunde, er klok. Den roer gemyttene lokalt. Og flere fakta på bordet fra uavhengige eksperter vil gi større trygghet rundt beslutningen, selv om den skulle ende med "monstermaster", kanskje i en litt endret trasé.

Dagsavisen kommenterte saken tidligere med tittelen HARD ANGER.

I dag er det ganske treffende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.