Gå til sidens hovedinnhold

Hard, men riktig dom

Ubetinget fengsel for Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Foto: Berit Roald, Scanpix.

De tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas får en knusende dom for sitt pensjonsjuks.

- Det er en streng dom, det er min umiddelbare kommentar, sa Anders Talleraas umiddelbart etter at han fikk dommen.

Den folkelige versjonen av dommen er at du blir dømt, selv om du forleder en slepphendt kasserer til å betale deg millioner av kroner.

De to stortingsrepresentantene dømmes for å ha misbrukt sin tillit, og for bevisst å ha holdt seg uvitende om regelverket.

- Det er også skjerpende at det dreier seg om grovt uaktsomt bedrageri i forhold til et system som er basert på tillit, heter det i dommen.

- Samtidig trekker det i formildende retning at helt enkle kontrollrutiner - som spørsmål om selvangivelser, næringsoppgaver, likningsattester med videre - mest sannsynlig ville ha forhindret eller stoppet Talleraas og Stangeland før deres forhold fikk utvikle seg, står det i dommen.

Oslo tingrett tegner bilde av et rotete regelverk med dårlige kontrollrutiner, men tror ikke Anders Talleraas og Magnus Stangeland på at de ikke burde skjønt mer.

Det er også en viss rettferdighet i at det er de to groveste eksemplene på pensjonsjuks som nå ender i fellende dommer i Oslo tingrett.

  • Dommen er hardest mot Talleraas, som dømmes til seks måneders ubetinget fengsel.
  • Stangeland fikk 60 dager, og begge må betale 100.000 kroner til dekning av statens saksomkostninger.

Det er tøfft, spesielt når man også tar hensyn til det sosiale nederlaget for to tidligere vel ansette folkevalgte.

Dommen gir aktor fullt medhold: «Begge skal dømmes for grovt uaktsomt, grovt bedrageri», er konklusjonen.

Du kan lese hele dommen her: Dommen mot Stangeland og Talleraas

Dommen virker overbevisende, og straffen må nødvendigvis bli hard når det er snakk om så store beløp som 2,6 millioner kroner for Talleraas, og cirka 500.000 kroner for Stangeland.

Noen gylden middelvei var neppe mulig å finne for dommerne. Enten måtte de dømme de to for pensjonsjuks - og da må straffen blir hard - eller så måtte de frikjennes på grunn av lite detaljert regelverk og tildels feilaktig informasjon fra pensjonskassens administrasjon.

Domstolen kom til at de to åpenbart burde visst at de ikke hadde rett på millionene, og da er fengsel en riktig dom.

Talleraas dømmes for ha drevet med grovt uaktsomt bedrageri over et tidsrom på syv år og tre måneder, mens Stangeland «bare» brøt reglene i ett år og fem måneder.

Hvis dommen blir stående, er det et knusende nederlag for de to. Begge har tatt betenkningstid, og kan komme til å anke.

Men dommen er uansett et minnesmerke over en altfor gullkantet pensjonsordning som ble slepphendt forvaltet - og den dommen går mot hele Stortinget og Stortingets administrasjon.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene