*Nettavisen* Nyheter.

Hareide må vise at han har troen

Klikk på bildet for å forstørre.

 


KrF-leder Knut Arild Hareide må få slutt på vinglingen i partiet. (Foto: Kristelig Folkeparti).

Nå må Knut Arild Hareide ha troen. Kristelig Folkeparti kan ikke være et parti for tvilere.

Klokken 13.00 i dag taler Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide til partiets sentralstyre.

Da bør han effektivt slukke det gryende opprøret i partiet og vise hvem som er sjefen.

Både før og etter regjeringsdannelsen har det vært en liten opposisjon i partiet som tapte kampen om regjeringssamarbeidet, og som siden helst har villet gå til venstre.

Disse er kurtisert etter alle kunstens regler av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, og det har fått flere kommentatorer på venstresiden til å spå at Kristelig Folkeparti hopper over gjerdet før neste stortingsvalg.

Kanskje er det vel så mye ønskedrømmer som realisme, men Knut Arild Hareides opptreden i valgkampen ga vann på mølla. Det kanskje verste eksempelet var TV-debatten der han svekket kampen mot eiendomsskatt i Oslo - en kampsak hans eget lokalparti deltok i.

Et verdiparti som KrF kan ikke vingle frem og tilbake.

Knut Arild Hareide kan ikke den ene dagen være støttespiller for den blå regjeringen - og neste dag en flammende kritiker.

Riktignok heter det i Hebreerne 12:6 at «den Herren elsker, den tukter han, og han hudstryker hver sønn som han tar seg av».

Men det får være måte på.

Årets kommunevalg var ingen isolert katastrofe for KrF. Valgresultatet på 5,4 prosent, var ørlite dårligere enn forrige kommunevalg - og ørlite bedre enn forrige stortingsvalg.

Men det er tyve år tilbake til partiets moderne glansalder, da KrF fikk 12-13 prosent av stemmene i to valg på rad.

Siden gikk det nedover, for å flate ut rundt årets valgresultat. Årets kommunevalg er dårlig, men KrF har alltid gjort det svakere i lokalvalg - mest trolig fordi verdisaker partiet står for, ikke har så høy betydning og appell i kommunevalgkampene.

Jeg tror det er en feil analyse at KrF vil tjene på å hoppe over gjerdet til de rødgrønne.

Partiet må gi noe for å få noe - eller de kan være tverre og få motstand:

  • Hvis Venstre og KrF også i år vil delta i høststormen mot regjeringens statsbudsjett, så vil det tære ytterligere på samarbeidet.
  • Til gjengjeld ser KrF ut til å få nesten fullt gjennomslag i kampen mot søndagsåpne butikker og for flere asylsøkere til Norge.

Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti største problem er at de får størst gjennomslag i mediene når de kritiserer sine egne.

Det skaper begeistring å se noen sage over greinen de sitter på.

Men det lønner seg ikke i lengden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.