*Nettavisen* Nyheter.

Heksejakt etter Utøya

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Bør justisminister Knut Storberget gå av fordi det ble gjort feil under Utøya-massakren?

Aftenposten har langt på vei sannsynliggjort at kanskje så mange osm 20 unge mennesker ble skutt og drept det siste kvarteret før massedrapsmannen ble pågrepet.

Det er lett å forstå hvor bittert det må være for familie og venner som mistet sine kjære - for ikke å snakke om politifolk og redningsmannskaper som vil plages resten av livet av å tenke på hva de kunne gjort annerledes.

Det er viktig at vi får fakta på bordet, mem vi må være forsiktige med å la det bli en heksejakt på enkeltpersoner. I de minuttene vi snakker om var landets hovedstad bombeangrepet, og landet opplevde hendelser ingen kunne forutsett.

Den største svikten var likevel ikke enkeltpersoners vurderinger, men en systemsvikt. Justisministeren har åpenbart det konstitusjonelle ansvaret, men det må være en viss sammenheng mellom handlinger han har gjort eller ikke gjort - og ansvaret som skal legges på Storbergets skuldre.

Og det aller viktigste som kan komme ut av granskningen er at vi forbedrer systemer og rutiner som slo feil.

Massedrapsmannen forberedte sine ugjerninger i flere år, samtidig som han var aktiv på internett - uten å komme på kartet hos PST.

Han kunne kjøre bombebilen helt inntil høyblokken i regjeringskvartalet uten at noen reagerte, og uten at det var noen sperringer.

Det gikk godt over en time fra meldingene kom om skyting på Utøya, til beredskapstroppen kom til stedet, og drapsmannen overga seg. Politiets helikopterberedskap var nedlagt for sommeren.

Alt dette er forhold som vil bli rettet på nå, selv om det åpenbart er for sent til å redde de unge menneskene som mistet livet på Utøya.

Justisministerens viktigste jobb er å sikre at vi lærer av det som skjedde, og gjør hva vi kan for å hindre en ny fanatiker i å gjøre noe lignende.

Å stille Knut Storberget personlig til ansvar for at politiet gjorde feil i en ekstrem situasjon er for lettvint.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.