*Nettavisen* Nyheter.

Her hjelper ingen Mocca-bønner

Sekunder før Møkkamann blir Moccamann, og Plumbo blir synonymt med Plumpt. Foto: Scanpix.

En dårlig vits fra vokalisten i Plumbo får kultur-Norge til å gå amok. På få sekunder ble Møkkamann til Moccamann, og årets beste låt-band ble et møkkeband.

Fra sofakroken var tilløpet til skandalen en befielse etter en serie kjedelige takketaler fra mer og mindre kjente artister i beste sendetid på NRK.

Er det for mye forlangt at artister som er nominert til en pris også forbereder en kort tale hvis de skulle vinne?

- Tusen takk, sa bergenseren Lars Vaular, og gikk fra scenen.

Det var i det minste barmhjertig kort og poengert.

Han var riktignok fornærmet.

Les mer: Forbannet etter å ha vunnet pris

Vaular ble årets tekstforfatter. Med det er han definitivt utenfor mistanke for å ha skrevet enkelte av de lange takketalene før Plumbo slo til.

Drep oss konge, men ikkje med graut, het det i Snorre.

Så slo Plumbo-vokalisten til med dagens plumpeste: - Når jeg ser deg, så tenker jeg på Moccamann, sa gruppemedlem Lars Erik Blokkhus, myntet på Madcons Tshawe og Yosef.

Det var som å høre en grovis i en begravelse.

Publikum buet, Tshawe kalte Plumbo-vitsemakeren for et f....høl, og forfatter Tore Renberg og Kaizers-gitarist Terje Winterstø Røthing ble så opprørte at gitaristen helte et glass øl over vitsemakeren, mens forfatteren leste ham en lekse.

Etter en uke med spekulasjoner om nachspielet på Lorry, må man gni seg i øynene over kulturelitens oppførsel: Har de aldri vært på en fest hvor en vitsemaker drar poenget for langt og går over streken med en dårlig vits på noens bekostning?

Siste stykke gravalvor er at NRK nå vurderer om Plumbo må trekkes fra Melodi Grand Prix.

Ja, ja.

Etter nachspiel følger bakrus og bondeanger:

Plumbo beklaget allerede på festen: - Jeg beklager på det sterkeste. Dette skulle bli en bra kveld kveld, men jeg klarer ikke å glede meg over noen ting nå. Det var en jævla dårlig humorspøk fra min side. Vi er bare et band fra bygda som ikke er vant til å være her på sånne store tilstelninger, sa Blokkhus til VG Nett.

Senere har han beklaget til alle som har hatt en blyant eller en penn.

Også Kaizer-gitaristen har beklaget offentlig på bandets Facebook-side, og sier at "resten av medlemmene i Kaizers Orchestra synes at jeg handlet unødvendig krasst, noe jeg også ser i dag. Jeg vil altså presisere at dette var en solohandling, ikke en bandhandling".

Du kan lese mer her: Kaizers-gitarist beklager øltømming

Kanskje vi skulle gå inn for landing nå - nå som de verste fyllenervene har lagt seg? Plumbo-vokalisten fortalte en malplassert, dårlig og rasistisk vits. Han beklaget umiddelbart og er lei seg. End of story.

Den beste oppsummeringen har en av Nettavisens lesere:

- Først ble jeg flau, kvalm og veldig pinlig berørt. Så syntes jeg synd i noen som var nervøse og slo an en dårlig spøk. Så klarer Tshawe og kalle han et fittehøl. Så klarer Kaizer-Terje å kaste en drink i trynet på han når han står å beklager og er på gråten, fordi han ikke mente noe vondt med det. I mitt hode virker det som hele Musikk-Norge plutselig er 3 år i hodet og har ventet på litt action i lang tid.

Det hadde jaggu TV-seerne også.

SISTE: NRK sendte mandag ut denne pressemeldingen:

NRK og MGP-produsent Eyeworks Dinamo har hatt et møte vedrørende Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus sin uttalelse i forbindelse med Spellemannprisen lørdag.

– Blokkhus har gitt en uforbeholden og troverdig unnskyldning for sine uttalelser sist lørdag. Unnskyldningen er akseptert av de berørte parter og det er tilstrekkelig for oss, sier underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.