RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Hjelp flyktningene der de er

 

Statsminister Jens Stoltenberg er fornøyd med den norske økonomien på sin halvårlige pressekonferanse. Foto: Magnus Blaker, Nettavisen.

I år får Norge 7.200 færre asylsøkere enn i fjor. Det er ikke fordi vi har løst verdens flyktningeproblem.

Justisminister Knut Storberget har langt på vei lykkes i å få ned strømmen av asylsøkere.

I 2009 kom det 17.200 asylsøkere til Norge, mens det nye anslaget for 2010 er nedskalert til 10.000.

- Nedgangen i antall asylsøkere til Norge kan tyde på at Regjeringens innstrammingstiltak har hatt effekt på asylankomstene til Norge, sier justisminister Knut Storberget.

Det er rimelig at Norge, som et av verdens rikeste land, bidrar mer enn vi gjør, nå som asylsøkertallet synker.

Det er vel og bra, for det viktigste er ikke å få flyktninger til Norge, men å hjelpe mennesker som er på flukt. Mest effektivt er å hjelpe flyktningene der de er, og det vil være et godt rødgrønt tiltak om de bruker pengene som spares på færre asylsøkere til å intensivere nødhjelp til mennesker som er på flukt fra voldelige konflikter - som i Afrika, Irak og Afghanistan.

En som har førstehånds kjennskap til det enorme flyktningeproblemet er Bjørn Heidemstrøm, mannen som etter 333 dager på sykkelsetet kan presentere The Shirt-prosjektet for publikum under fotball-VM i Sør-Afrika.

Les om ham her: Den imponerende sykkelmannen

Flyktningehjelpens årlige rapport viser at 43,2 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem. To tredeler av dem er på flukt i sitt eget hjemland, mens over 13 millioner mennesker har flyktet fra hjemlandet sitt. I den målestokken er de 10.000 som kommer til Norge en dråpe i havet.

- Det som er skremmende er at antall flyktninger øker, og at dette er det høyeste tallet vi har hatt totalt i dette årtusenet, sier generalsekreætr Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen til Nettavisen.

I en ideell verden er løsningen på flyktningeproblemene å løse de militære konfliktene. Men det kan være tilnærmet umulig, som i konflikten mellom Israel og palestinere. I andre tilfeller er konfliktene forbigående, og behovet for vern midlertidig. Uansett er det ofte fattige naboland som må ta støyten. Det er rimelig at Norge, som et av verdens rikeste land, bidrar mer enn vi gjør, nå som asylsøkertallet synker.

Det er en dyr og dårlig løsning for flyktningene å blir revet opp fra en kultur og en historie, for så å bli forsøkt integrert i et helt annet samfunn, på den andre siden av jorden.

Les også bloggen: Innvandrere må i arbeid

Integrering av innvandrere er en av våre største utfordringer, og mangel på integrering er farlig for samfunnet og en ulykke for den enkelte.

Les også bloggen: Nei til brune skoler

At vi nå får færre asylsøkere gjør at vi kan ta et lite pusterom til å arbeide med konkrete tiltak for å få nyankomne inn i skole og arbeidsliv. Det er bra, og det er også bra at økonomiske lykkejegere nå avvises og sendes hjem.

Derimot er det kynisk hvis utfallet blir at Norge i praksis gjør mindre for verdens 43,2 millioner flyktninger. Kynisk fordi det i praksis er en holdning om at noen mennesker er mer verdt enn andre.