*Nettavisen* Nyheter.

Hjemme alene i Innovasjon Norge

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth mener at hun er utsatt for en drittpakke fra egne ansatte. (Foto: Paul Weaver, Nettavisen).

Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth nedbemanner samtidig som hun skrur opp lønningene til direktørene. Blir det aldri godt nok for de svina?

I forrige uke publiserte Dagsavisen Nettavisen Oslo en artikkel om lønnsgaloppen i Innovasjon Norge, basert på et internt notat. Artikkelen fortalte at Innovasjon Norge nedbemanner med nær 70 årsverk, samtidig som 39 flere medarbeidere har kommet over 800.000 kroner i årslønn.

Les artikkelen her: Svingode topplønninger i Innovasjon Norge

Tittelen henspiller til Anita Krohn Traaseths egen bok om ledelse - «Godt nok for de svina».

Lekkasjene fikk Anita Krohn Traaseth til å rykke ut og antyde at hun var utsatt for en svertekampanje. Slik beskriver hun den angivelige svertekampanjen på sin egen blogg:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Vi kjenner til påståtte «lekkasjer,» vi er godt kjent med dokumentasjonen, den er ikke ukjent og de to som har skrevet den, det er jobben deres å levere statusnotater, skriver hun i bloggen sin.

Les den her: Ær'e her'e er party

- At interninformasjon har kommet ut, det ser vi, men hvordan vet vi ikke. Vi har varslet styret om ukultur i selskapet som med bred støtte fra tillitsvalgte og styret skal ryddes opp i. Vi har fått varslingmeldinger fra ulike miljøer om at det pågår kampanjer mot endringene i Innovasjon Norge, mot topplederen og andre nye nøkkelpersoner. Vi har snakket med journalister som har fått henvendelser og tatt kontakt nettopp fordi de har luktet lunta, skriver hun videre.

Det er en dristig strategi for en toppleder å gå ut offentlig med anklager mot egne ansatte for drittpakker og svertekampanjer.

Styreformannen Per Otto Dyb er nokså lunken i sine kommentarer:

- Det må stå for Traaseths regning når man opplever det sånn. Jeg har ingen grunn til å hverken tvile på det hun sier eller det motsatte, sier han til Dagens Næringsliv.

Tidligere sjef for Innovasjon Norge, Gunn Ovesen, har ifølge avisen «ingen kjennskap til den påståtte ukulturen som nåværende leder Anita Krohn Traaseth har varslet styret om».

Og forbundsleder Pål Adrian Hellman i Finansforbundet, som organiserer mange ansatte i Innovasjon Norge, er kritisk til fremgangsmåten:

- Jeg tror man er tjent med å holde den type kommunikasjon internt. Hun er heller ikke tjent med ytre støy (...) Hun er tjent med å holde det in-house for å slippe å måtte gjøre for store reperasjonsøvelser i ettertid, mener han.

Samlet tegner dette bilde av en kontroversiell omstilling, der de 70 som nedbemannes reagerer på at andre samtidig får høyere lønn.

Nå har Norsk Tjenestemannslag (NTL) stevnet Innovasjon Norge for usaklig oppsigelse av seks av sine medlemmer, fordi nedbemanningen ble begrunnet i Innovasjon Norges dårlige økonomi.

- Vi synes derfor det er oppsiktsvekkende at en har valgt å øke lederlønningene i en slik situasjon, fremfor å prioritere å beholde bredden i selskapet, sier NTLs nestleder Fredrik Oftebro til Dagsavisen.

Les saken: Stevnet Innovasjon Norge for usaklig oppsigelse

Men misnøye betyr ikke at det er en feil vurdering av Anita Krohn Traaseth å kutte kostnader, samtidig som hun rekrutterer det hun oppfatter som en mer kvalifisert ledergruppe. Innovasjon Norge betaler neppe ledelsen millionlønninger for å kaste penger ut av vinduet, selv om organisasjonen samtidig kutter kostnader andre steder.

At misnøyen så lekker ut i mediene, er ikke uventet. En av verdens mest kjente bøker om konflikter i organisasjoner heter «Exit, voice, and loyalty», og beskriver nettopp hvordan misnøye kan dempes av lojalitet, men også føre til kritikk og at folk bryter ut.

Det er altså lite nytt i Innovasjon Norge-konflikten utover at toppsjefen går til motangrep mot egne ansatte på sin blogg.

Problemet for Anita Krohn Traaseth er at når hun fremstiller det som en «hjemme alene-fest», så åpner hun også for spørsmål om hennes egen kontroll over organisasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Årmeldingen til Innovasjon Norge viser mange tannhjul som griper i hverandre, men nå får vi inntrykk av sand i maskineriet.

Slik uro må bort fra et selskap som årlig fordeler over seks milliarder kroner til næringslivet.

De fleste sjefer opplever at en eller flere ansatte til tider - eller langvarig - synes du er en idiot.

Og det er heller ikke overraskende at kritikk mot kontroversielle omstillinger finner sin vei ut i mediene.

Å koble nedbemanning til økte sjefslønninger er klassisk retorikk som fungerer bra i Norge. At det kan være lite lojalt mot egen organisasjon, er noe annet.

Innovasjon Norge-sjefen avslutter bloggen sin med noen gode råd for ledere - blant annet:

  • Å håndtere forsøk på svertekampanjer er en del av jobbeskrivelsen din
  • Aldri påberop deg svertekampanje med mindre du har fått det bekreftet fra ulike kilder, over tid og har håndfaste «bevis» - du får nemlig det når kampanjene er dårlig.

Et av de beste rådene til Anita Krohn Traaseth er at ledere bør innrømme reelle feil med en gang og gjøre det ordentlig.

Det er selvsagt fristende å klinke til på egen blogg når anonyme motspillere lekker til mediene, men foreløpig har det ikke hatt annen effekt enn å løfte frem misnøyen offentlig.

Og den lunkne støtten fra styreformannen er illevarslende.

Blir det aldri godt nok for de svina?

Hva mener du? Var det lurt av Innovasjon Norge-sjefen å gå til motangrep på egen blogg, eller har det skadet hennes posisjon?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag