Gå til sidens hovedinnhold

- Hold fingrene unna Oljefondet!

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil ha oljefondet sitt i fred. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix).

Perioden med økt bruk av oljeinntekter bør nå være over, mener sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det er en pent formulert oppfordring til å holde fingrene unna Oljefondet.

Men skulle nesten trodd at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har lest manuset til sentralbanksjefens tale (og det har de selvsagt).

Bare noen timer før Øystein Olsen entrer talerstolen, kalte de to borgerlige partilederne inn til pressekonferanse for å fortelle at de vil kutte oljepengebruken fra 4 til 3 prosent av Oljefondet.

Les saken: Regjeringen vil bruke mindre oljepenger

Det er helt i tråd med formaningene fra Norges Bank-direktøren: - Perioden med økt bruk av oljeinntekter bør nå være over, sa han i talen.

Du kan følge talen her fra klokken 18:00 torsdag: Live på Nettavisen

Oljepengebruken har økt jevnt og trutt nesten uten unntak, og nærmest uavhengig av den politiske fargen på regjeringen.

Ulykken har vært den romslige handlingsregelen som grovt sett åpner for å bruke inntil fire prosent av fondet hvert år.

Akkurat nå er fondet på 7.500 milliarder kroner, så regjeringen kunne brukt 300 milliarder kroner uten å bryte den såkalte handlingsregelen.Stortinget råder over en gedigen pengesekk, og da lar ikke politikerne seg be to ganger. Det er alltid gode formål å bevilge til, og i år dekkes rundt en femtedel av statens utgifter fra fondet.

Offentlig sektor svulmer opp, og utgiftene øker fra år til år. Slik slipper flertallet på Stortinget unna å gjøre noe med de enorme pensjonsforpliktelsene i offentlig sektor, sykelønnsordningen eller de enorme trygdeutgiftene. Det er nok å ta av.

Høyresiden gir skatteletter i milliardklassen til sine, Arbeiderpartiet svarer med å foreslå å øke fagforeningsfradraget og gi skatteletter til sine.

Den gamle handlingsregelen har vært så romslig at oljepengebruken har eksplodert. Omregnet til 2017-kroner har forbruket økt fra fra rundt 30 milliarder i 2001, til nær 230 milliarder kroner i år.

Den tykke svarte linjen viser oljepengebruken i prosent av BNP for fastlands-Norge. Den stiplede linjen viser at politikerne ikke får noen ekstra kroner å bruke i årene fremover. (Kilde: Finansdepartementet).

Hvis man blir enig om maks 3 % har man allerede nådd taket. Med dagens fond betyr det et tak omtrent som i år. Konsekvensen er enten økte skatter eller kutt i offentlig byråkrati og tjenester.

I sin årstale har Øystein Olsen regnet på sannsynligheten for at Oljefondet kan bli halvert på ti år. Den er ganske høy hvis regjeringen og Stortinget bruker 4 prosent av fondet årlig, og 75 prosent av verdiene ligger i aksjer. Da er det rundt 6,5 prosent sannsynlighet for at fondet halveres på ti år.

Konsekvensen av årstalen er et enkelt valg:

  • Politikerne fortsetter å bruke mer penger, og må øke skattene fremover.
  • Politikerne begynner å kutte i offentlige tjenester, trygder og andre utgifter.

I det første alternativet må folk betale mer for offentlige tjenester, om de vil det eller ei.

I det andre alternativet må politikerne gå løs på kontantstøtte, barnetrygd, pensjonene i det offentlige, sykelønnsordningen, overføringene til jordbruket og en rekke andre tjenester.

For nå vil sentralbanksjefen Øystein Olsen ha Oljefondet i fred.

Hva mener du? Er det viktig å kutte i oljepengebruken, eller kan politikerne fortsette å øke utgiftene?

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter