Gå til sidens hovedinnhold

Hold religion unna staten

Hva skal statmininster Jens Stoltenberg tro?

Hijab skal inn i politiet, mens kirken skal miste retten til å formalisere ekteskap.

I dag legger Livssynsutvalget frem sin innstilling, og de foreløpige lekkasjene tyder på flere stridstemaer:

  • Ni av 12 medlemmer åpner for bruk av hijab og turban i politiet.
  • Alle må bli borgerlig gift - kirken skal kun gi en velsignelse.

- Å inngå et ekteskap er en juridisk handling som kan feires og markeres livssynsmessig enten det er i kirke eller andre trossamfunn, sier leder i Tros- og livssynspolitisk utvalg, Sturla Stålsett, til NRK.

Det er på høy tid at Norge skiller stat og kirke, men det kommer til å bli en konfliktfull prosess.

Dommerkappe og politiuniform signaliserer en autoritet og uavhengighet som er vanskelig å forene med religiøse symboler som en muslimsk hijab, en sikhs turban eller en jødes kalott.

Kirken vil miste sine økonomiske privilegier, mens politikere og andre må finne seg i at kirken velger sine egne teologiske veier.

Et ferskt eksempel er den nyutnevnte biskopen på Agder, Stein Reinertsen, som ikke vil vie fraskilte.

Les Elin Ørjasæters blogg: Hurra, en konservativ biskop!

Mange vil mene at den såkalte folkekirken er et uttrykk for norsk kultur og norske verdier.

I praksis betød det at kirken skulle være nokså enig med regjeringen.

Og når forskjellene ble for store, kunne politikerne vedta hva kirken måtte finne seg i - som kvinnelige prester og biskoper, homofile ekteskap og selvbestemt abort - for å ta noen stridssaker de siste 50-60 årene.

Til gjengjeld fikk kristendommen gjennomsyre den norske skolen, og vi hadde regler som krevde et visst antall statsråder som var medlemmer i statskirken.

Stat og kirke gikk hånd i hånd.

Men dette er historie, og det er i den sammenheng man må forstå forslaget fra Livssynsutvalget om å frata kirken rett til å formalisere ekteskap.

For giftemål er ikke bare en religiøs handling - det er også en juridisk og verdslig kontrakt. Og jeg er enig i at religiøse trossamfunn ikke bør formalisere en slik kontrakt på vegne av staten. Stat er stat, og kirke er kirke. Der følger jeg Livssynsutvalget.

I praksis betyr det at folk som vil gifte seg må innom Tinghuset (for å formalisere ekteskapet) og deretter gå i kirken eller et annet trossamfunn for å få en religiøs velsignelse.

Slik er det i en rekke andre land.

Jeg synes derimot det er tvilsomt å akseptere religiøse symboler tilknyttet offentlig maktutøvelse som politiet og domstoler.

Retten til å dømme eller bruke makt på vegne av staten må være en objektiv handling.

Bruk av dommerkappe og politiuniform signaliserer en autoritet og uavhengighet som er vanskelig å forene med religiøse symboler som en muslimsk hijab, en sikhs turban eller en jødes kalott.

I spesielle situasjoner kan slike symboler være direkte konfliktskapende.

Forslag om hijab i politiet har dessuten vært en betent sak for de rødgrønne, og det blir spennende å se hvordan regjeringen vil håndtere forslaget fra Livssynsutvalget.

Les også: Hijab-bombe for de rødgrønne

Spørsmålet om religiøse hodeplagg i politiet er en avveining av den enkeltes rett til å følge sin individuelle overbevisning, og samfunnets behov for at politi og domstoler oppleves som nøytrale.

Det er ikke svart/hvitt, men snakk om en gråskala.

Det har alltid vært slik at mennesker som velger yrker med uniform samtidig har oppgitt noen av sine individuelle rettigheter som ekstrem pearcing, langt hår eller synlige, provoserende symboler.

Jeg har ennå ikke sett noen ta til orde for heldekkende burka og niqab i politiet - men heller ingen som vil nekte en dommer eller en politi å bære et gullkjede med et kors rundt halsen.

Det er altså snakk om hvor grensen skal gå mellom privat religiøs trosutøvelse - og verdslig, upartisk myndighetsutøvelse.

I mine øyne følger også det av skillet mellom stat og religion: Når du bruker makt på vegne av den norske staten, er det likegyldig hvilken religiøs bakgrunn du har.

Da forventes du å utføre yrket så nøytralt som mulig, og da hører ikke synlige religiøse symboler med.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs