Homo-hets i norsk fotball

Moldes Magne Hoset tar håndveskehumor med humør. Foto: Scanpix.

Norske supportere har stort sett sluttet med rasisme. Men på et punkt er de bevisstløse: Homohets florerer på norske tribuner.

Etter 18 minutter av gårsdagens kamp mellom Molde og Rosenborg kommer Magne Hoset til en avslutning, og kameraet zoomer inn på RBK-supporterne som henger over gjerdet bak eget mål: «HOMO» skriker den ene meget tydelig, ifølge en anmeldelse som nå er levert til politiet.

Les også: Anmeldt for homohets mot Hoset

Politianmeldelse mot en enkeltsupporter er vel drygt, men dette er en fenomen som supporterklubbene har gitt blaffen i.

Det er et paradoks at kvinnefotballen har en profil som Linda Medalen, håndballen har Gro Hammerseng, mens vi ennå har til gode å få en profilert, homofil norsk fotballspiller.

Personlig har jeg høy terskel for tribunehumor. Den skal være morsom og den skal svi, og det må være lov å herse med motspillere, motstanderlagets supportere og med dommeren.

Det som er hellig for det ene laget, kan gjerne latterliggjøres av motstandersupporterne.

Men derfra til å bruke ordet «homo» som et skjellsord, er ganske langt. Det er ikke spesielt morsomt, relativt fantasiløst og uttrykk for antikvariske holdninger.

Men viktigere er at det gjør fotball og idrett mindre attraktivt for de som faktisk er homofile.

I Vålerenga er det fortsatt folk som skammer seg over en episode fra 1988 da «Apeberget» kastet bananer etter mørkhudede Caleb Francis på Gjemselunden.

Oppgjøret tok livet av «Apeberget», skapte Klanen (som er grovkornet så det holder) og satte VIF i front for arbeidet med fotball mot rasisme.

Undertegnede er blant dem som synes det var større humor over at det samme lagets supporterne sang «Morgan i buret» da VIF banket Stjernen 6-1 i hockey, og Stjernen-leder Morgan Andersen var i Økokrim-trøbbel.

- Man skal ikke plage noen, men å kødde med folk er naturligvis lov. Det er en hårfin balansegang, sa daværende Klanen-talsmann Christian Kjellsen etter episoden.

Siden har norsk fotball tatt oppgjør med rasisme.

Og med målscorere som Stabæks Ollé Ollé, Lillestrøms Anthony Ujah og Branns Kim Ojo er det de færreste fotballelskere som ønsker seg en etnisk hvit tippeliga.

Det er på tide å vaske bort homofobien også.

Og nettopp tilropene til Magne Hoset er et godt utgangspunkt. Molde-spilleren er alltid velstelt og velkledt, og må finne seg i humor for det. Som mot Brann, da supporterne fremstilte det som om Hoset løp med håndveske. Denslags er morsomt, men farlig. Og da Hoset banken inn en scoring, løp han til Brann-tribunen og viste frem «håndvesken» han hadde scoringen i.

1-0 til Hoset og stor humor.

Å henge over gjerdet og skrike «homo» er derimot primitivt, tåpelig - og skadelig. Neppe for Magne Hoset, men for de mange unge spillerne som er homofile, men som har lyst til å satse på fotball.

Det er et paradoks at kvinnefotballen har en profil som Linda Medalen, håndballen har Gro Hammerseng, mens vi ennå har til gode å få en profilert, homofil mannlig norsk fotballspiller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.