Det var stor oppmerksomhet rundt AUF-leder Eskil Pedersen i rettssalen. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Mediene har gjort AUF-leder Eskil Pedersen en bjørnetjeneste ved å behandle flukten med MS Thorbjørn som en verkebyll. Det er bra at det nå tas hull på byllen.

Nettavisen var det eneste store norske mediet som skrev om AUF-lederens flukt med stålferja MS Thorbjørn under massakren på Utøya.

Vi opplevde hard motstand fra sentrale folk i Arbeiderpartiet, og pressekolleger skrev kommentarer om at «det finnes spørsmål ingen journalister bør stille».

I kulissene ble det utøvd press fra AUFs rådgivere om å la saken ligge, og de store mediene valgte å etterkomme ønskene.

Årsaken var trolig ønske om å skjerme Eskil Pedersen for etterpåklok og umenneskelig kritikk.

Ulempen er at man samtidig lot en verkebyll vokse, og det ga næring til hatske utfall på uredigerte sosiale medier.

Tre måneder senere ble det gjennom NRK Dagsrevyen kjent at 22. juli-kommisjonen vil se på stålferjens bevegelser. Siden har det vært flere presseoppslag om flukten med MS Thorbjørn - blant annet i Aftenposten og VG.

AUF-leder Eskil Pedersen har ikke svart på spørsmål fra Nettavisen om saken, men han har nå valgt å stille opp til et intervju med BBC.

Det er bra.

Du kan se intervjuet her: Pedersen får kritikk for flukten fra Utøya

- Jeg tror jeg handlet slik folk gjør i slike situasjoner. Man handler på instinkt. Jeg gjorde som jeg ble fortalt og gikk om bord i båten, med bakgrunn i den informasjon jeg hadde på det tidspunktet, sier Pedersen i intervjuet, som NRK sendte utdrag av søndag.

Ingen som ikke var på Utøya på den dramatiske dagen i juli i fjor kan forestille seg frykten og panikken på en liten øy uten fluktmuligheter fra en brutal massedrapsmann. Barn og ungdommer flyktet for livet, og AUF-lederen og hans nærmeste medarbeidere rømte ombord i MS Thorbjørn.

AUF-medlem Bjørn Ihler overlevde terrorangrepet ved å gjemme seg på sørspissen av øya.

- Det er lett å si at det er det folk ville gjort, at de fleste ville flyktet fra stedet. Men dette var lederen for gruppa på øya. Det er som om kapteinen forlater skuta, sier Ihler.

Fylkessekretær Adrian Pracon i Telemark AUF overlevde Utøya, og har skrevet boken «Hjertet mot steinen».

Les også: Utøya-offer hevder AUF ville stoppe bok

I boken skriver han: «Vi var fanget på øy med en mann som ville drepe oss. «MS Thorbjørn» var vårt eneste håp for å komme oss vekk og nå hadde den forlatt oss. Våt, kald og alene - fra min plass på steinen virket Utøya nå som det mest forlatte stedet på jordens overflate».

Etter BBC-intervjuet søndag kveld sendte forlaget, Cappelen Damm, ut en pressemelding om at Pracon aldri har «ytret seg kritisk mot Eskil Pedersen eller kritisert valgene til mannskapet på MS Thorbjørn».

Eskil Pedersen mener det har liten hensikt å diskutere valgene folk gjorde den dagen: - Det er et hypotetisk spørsmål som bare gir hypotetiske svar. Det er umulig å gå tilbake i tid når vi i etterkant har alle svarene, sier Pedersen i BBC-intervjuet.

AUF-lederen har rett. Ingen kan gjøre om igjen det som skjedde 22. juli. Og ingen har rett til å sette seg som dommer over andres valg i et inferno uten sidestykke.

Mediene er av natur etterpåkloke, og vi har ettervendt og publisert kritikk av en rekke valg som ble gjort i den kaotiske situasjonen 22. juli. Derfor er det bra at det meste om MS Thorbjørn nå er offentlig, slik at alt fokus kan rettet mot massedrapsmannen og hans ugjerninger.

Det er bare en mann som har ansvar for at 69 mennesker mistet livet på Utøya, og det er Anders Behring Breivik.