Gå til sidens hovedinnhold

Hurra for 17. mai!

Vi har grunn til å være stolte over hvordan Norge stod sammen etter 22. juli. Foto: Gunnar Stavrum

Norge er et paradis for de aller fleste av oss. Det er det grunn til å feire!

Den norske grunnloven av 1814 var forut for sin tid, og har dannet grunnlaget for at Norge i dag er ett av verdens fremste demokratier.

Norge er ikke noe perfekt land, og Norge anno 2012 er ingen perfekt tilstand.

Likevel: Vi lever i en harmonisk krok av verden med tilnærmet null arbeidsledighet, velstand for de aller fleste, og med små politiske motsetninger.

I år er det umulig å feire nasjonaldagen uten å gjøre det i minnet om 22. juli.

Vi har hørt beretningene om 77 liv som ble brått avbrudt, og sett tapre overlevende og pårørerende fortelle om livet før og etter de brutale hendelsene.

Det minner oss om hvor skjørt demokratiet er mot ekstremister. Det skulle bare en mann til for å skape et nasjonalt traume.

Samtidig viser rosetogene og omtanken oss sider av Norge vi kan være stolte av. De fleste av oss har et annet politisk syn enn AUF. Likevel var vi alle AUFere etter 22. juli.

Statsminister Jens Stoltenberg og Oslo-ordfører Fabian Stang stod frem som ledere - uavhengig av hvor de står politisk.

Det minner oss om at våre felles verdier er mye større enn de politiske motsetningene.

Vi er et rikt og godt utdannet land, som har en økonomisk handlekraft ingen andre land er i nærheten av. Det forplikter. Norge er en del av et Europa i økonomisk krise, og en del av en verden hvor en milliard mennesker fortsatt lever i nød og sult.

Det er ikke vår skyld, men det er heller ikke vår fortjeneste at vi hadde den eventyrlige flaksen at det lå enorme oljeressurser i Nordsjøen.

I år kan vi feire 17. mai i stolthet over hvordan vi har håndtert 22. juli, samtidig som vi bør tenke at vi ikke er oss selv nok.

Internasjonal solidaritet er en viktig verdi på dagen vi feirer vår nasjon.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus