RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Hvem bryr seg om papiraviser?

 

 

Snart er under halvparten av befolkningen innom en papiravis.

 

Hvem bryr seg om gårsdagens aviser? spør Rolling Stones. Færre og færre, så nå vil papiravisene telle på en ny måte.

Det er full fyr i papiravis-leiren.

De kommersielle direktørene i Dagbladet og Dagens Næringsliv nekter å presentere opplagstallene slik Schibsted, Amedia og Polaris Media vil, ifølge Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen er at stadig flere, med eller mot sin vilje, får kombinasjonsabonnementer av papir og digital.

Når opplagstallene skal presenteres 3. mars, ønsker Mediebedriftene å koke alt sammen til ett opplagstall - såkalt beregnet plattformuavhengig.

 
Dette får Dagbladet til å steile og kreve at alle tallene legges frem: - Jeg kan forstå at det for abonnementsaviser kan være fristende å kunne si at «nå har opplagstrenden snudd» fordi man beregner «tvangsbundling», papir og digitalutgaver samlet. De faktiske forhold tåkelegges, sier kommersiell direktør Per Brikt Olsen i Dagbladet til Dagens Næringsliv.

Les saken her (bak betalingsmur): Frykter opplagstull

Det er ikke første gangen Mediebedriftene endrer litt på tellingen, slik at tallet blir bedre. Ett år ble klart leserfall kamuflert ved at man plutselig talte inn et nytt årskull.

Grafikken under viser hvordan en nøytral part som Statistisk sentralbyrå ser utviklingen. Den grønne streken er papiraviser, og den er ikke akkurat i vater.

 

Men nye tellemetoder snur ikke virkeligheten: - Tilbakegangen for papiravisene er kraftigere enn det vi har sett tidligere. Fra perioden august 2013 til og med juli 2014 falt antallet lesere for alle målte titler med 8,4 prosent, heter det i den offisielle statistikken.

Les saken her: Papir- og nettutgavene er like store

Papiravisene er i tilnærmet fritt fall: Aftenposten mistet 36.000 lesere på et år, like mange forlot Dagbladet og Dagens Næringsliv mistet 20.000 lesere.

Aller verst var fallet for VG, som falt fra 663.000 til 556.000 lesere på et år - eller hver femte leser.

Du finner opplagstallene her: Digital fremgang, ned på papir

Hvordan denne utviklingen har fortsatt, får vi ikke vite hvis Mediebedriftene står fast på å koke alt sammen i ett tall.

 
Da får vi heller ikke vite om det er lurt eller ikke å tvinge nettleserne over på papiravisenes gamle forretningsmodell, med betalingsmurer og abonnement.

I fremtiden får vi et beregnet tall, og altså ikke de reelle tallene. Det skulle ikke forundre meg om papiravisene vil påstå at alle piler peker til himmels.

For å vri litt på slagordet fra X-Files: Du tror det ikke når du får se det.

#Mediebedriftene #Papiraviser #Opplagstall #Lesertall #Nettaviser #Stavrum #Nettpåsak