*Nettavisen* Nyheter.

Hvem får høygaffelen i ryggen?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


HVEM SKAL UT: Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum, 2. nestleder-kandidat Janne Sjelmo Nordås, eller 1. nestleder-kandidatene Ola Borten Moe og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Foto: Senterpartiet.

Det er tid for høygafler i Senterpartiet. Foreløpig holder jeg en knapp på at det blir Janne Sjelmo Nordås som får høygaffelen i ryggen på det ekstraordinære landsmøtet i dag.

I dag holder avgående partileder Liv Signe Navarsete sin siste tale som partileder i Senterpartiet.

Kronprinsen Trygve Slagsvold Vedum overtar, og hvis Navarsetes støttespillere får det som de vil blir den andre nestlederen, Ola Borten Moe, kjeppjaget ut av partiledelsen.

Et flertall av valgkomitéen innstiller på Akershus-politikeren Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som ny 1. nestleder og Janne Sjelmo Nordås fra Nordland som 2. nestleder.

Valgkomitéens leder og et mindretall vil heller ha Ola Borten Moe som ny 1. nestleder og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som 2. nestleder.

Valget er helt åpent og de to kandidatene kan påvirke valget gjennom sine presentasjoner.

Mitt tips er at at Senterpartiet får med seg både Ola Borten Moe og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim fordi det kan være det eneste kompromisset som holder fløyene samlet.

Senterpartiets påtroppende leder forsøker å spille ned konflikten ved å hevde at den er personlig, og ikke politisk.

Hadde det vært så vel!

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Ett bilde kan lyve mer enn 1000 ord. Foto: Senterpartiet.Problemet er at Ola Borten Moe har ønsket en mer næringslivsvennlig og mindre grønn politikk en partilinjen.

Dermed ble han oppfattet som en illojal renkespiller av miljøet rundt Liv Signe Navarsete.

Samarbeidet i partiledelsen var så dårlig at partiledelsen ikke hadde et eneste møte den siste måneden før valget.

Sånn sett gjorde Senterpartiet et mye bedre valg enn fryktet.

Min mening er at det ikke er ledelsen, men partiet, som er problemet.

Les bloggen: Senterpartiet er problemet

Et interesseparti for bønder må tape når antallet bønder synker kraftig, også når Senterpartiet sitter i regjering.

Les også: Hvem trenger Senterpartiet?

Dersom Ola Borten Moe blir vraket, så blir det politisk oppfattet som et skritt mot venstre og en grønnere profil. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er tidligere leder i Senterungdommen, og har en grønnere profil enn Borten Moe.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Jokeren i spillet er at Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim har sagt ja til å stille som 2. nestleder dersom hun skulle tape avstemmingen mot Ola Borten Moe. Dermed kan fort kompromisstemmene havne på Ola Borten Moe i den første avstemmingen, og på henne i neste.

I så fall er det Janne Sjelmo Nordås som ryker ut.

Jeg tror at Senterpartiet er tjent med å kunne lene seg både mot venstre og høyre i det politiske bildet som nå preger Norge.

Så sent som i år 2000 var Senterpartiet med i Kjell Magne Bondeviks første regjeringen, og før det satt de rundt Jan P. Syses regjeringsbord.

Nå er det rødgrønne alternativet foreløpig borte, og da bør Senterpartiet skaffe seg handlingsrom både mot høyre og venstre.

I tillegg representerer Borten Moe en tung del av partiet gjennom fotfestet i Trøndelag. Hvis han ryker, mister også denne geografiske bastionen et feste i partiets toppledelse.

På den annen side er det opprivende å ha en person i partiledelsen som tenker fritt og går sine egne veier.

Den enkleste spådommen er derfor at uansett hva Senterpartiet lander på i formiddag, så vil personkonfliktene i partiet fortsette.

Når bøndene tar frem høygaflene, er det tid for å passe seg.

#Senterpartiet #BortenMoe #Navarsete #SlagsvoldVedum #Stavrum #Nettpåsak

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag