*Nettavisen* Nyheter.

Hvem har ansvar for dødsfallet?

Ragnhild Embla Helsengreen ble bare 15 år gammel, og døde mens staten hadde overtatt omsorgsansvaret for henne. Foto: Privat.

Staten har tatt ansvar for Ragnhild (15), men hun rømmer og dør av en overdose. Dødsfallet er ikke bare en tragedie, men også meget alvorlig for det statlige barnevernet.

Historien til Ranghild Embla Helsengreen er en omsorgsskandale, og mye tyder på at barnevernet har et betydelig ansvar. 15-åringen ble en kasteball mellom ulike institusjoner, og i mange måneder klarte man ikke å forhindre at den unge jenta holdt seg unna narkotika.

Ragnhild bodde på tre ulike institusjoner og et ungomshjem i løpet av det siste året av sitt liv.

– Hun har blitt en kasteball, og hun har følt at det har vært hennes feil, sier moren til BA.

Det skremmende i historien er hvor fort det går utfor med jenta, som etter det som til nå er kjent ikke brukte narkotika før i fjor. Våren 2009 ble hun akuttplassert i Bergen, men begynner noen måneder senere med hasj, kokain og amfetamin. I november overtar barnevernet omsorgen, og de plasserer henne på Motivasjonssenteret på Eidsvoll. Der bodde hun i tre måneder uten å rømme, og uten å ruse seg.

Men da hun skulle sendes tilbake til Bergen, forsøkte hun å skaffe seg hasj, rohypnol og et valiumslignende middel.

Tilbake på Flatøy utenfor Bergen tiltok rusproblemene. Ragnhild røyket hasj jevnlig, og i mai rømmer hun og ruser seg i fem døgn.

- Du overlater ungene dine til noen som sier de skal ta bedre vare på dem enn du gjør, er hjertesukket fra moren til BA.

Fredag kom ikke Ragnhild tilbake til ungdomssenteret på Flatøy, og lørdag ble hun funnet død av overdose i en leilighet i Bergen.

Dødsfallet skal granskes, og det er viktig å komme til bunns i årsaken til at Ragnhild ble en kasteball, og at staten sviktet i sin omsorg.

- At vi mister barn under omsorg, tar jeg svært alvorlig, sier statsråd Audun Lysbakken (SV) som er øverst ansvarlig for det statlige barnevernet.

Man skal være forsiktig med generelle påstander etter en tragisk sak. Fra flere hold kommer forslag om å legge ned barnevernsinstusjoner og flytte barna til fosterhjem, mens andre vil sette inn mer tvang for å holde de yngste unna narkotika.

Det skumle er at behandlingsapparatet har svært dårlige resultater i å få etablerte narkomane ut av rusproblemene. Det henger sammen med at det livet de lever - og de vennene de har - er innenfor dette miljøet. Det handler ikke bare om å slutte med rusmidler, men å skaffe seg et nytt, meningsfullt liv.

Derfor er det så viktig å hindre barn på Ragnhilds alder å begynne å skli utfor. Dessverre er det lite som tyder på at sikkerhetsnettet er betryggende. Det er akkurat i disse dager hvert år at mange unge prøver tyngre stoffer for første gang. Og mange av dem vil gå til grunne etter å ha kostet samfunnet titalls millioner kroner, og ødelagt livene for sine nærmeste.

Så brutal er virkeligheten, og det beste som kan komme ut av Ragnhilds dødsfall er en reell styrking av førstelinjetjenesten rundt i kommunene.

Men det er også viktig at granskningen finner sannheten om hvordan en 15-åring kunne dø mens hun var under statens omsorg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.