*Nettavisen* Nyheter.

Hvem styrer Telenor?

Hvem skal ut? Telenors hovedeier, Trond Giske, styreformann Harald Norvik eller Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas? Foto: Scanpix/Telenor.

Er det næringsminister og hovedeier Trond Giske som styrer Telenor, eller er det Telenor som styrer næringsministeren?

Telenor er et av Norges største og viktigste selskaper, og selger teletjenester for rundt 100 milliarder kroner i året over hele verden.

Inntil nylig var selskapet også en av landets største medieeiere, men nå har Telenor indirekte solgt sine 25 prosent av TV 2 og signalisert at selskapet også vil ut av A-pressen.

Hvem er det egentlig som bestemmer over Telenor?

TV 2-salget er stikk imot viljen til næringsminister Trond Giske, som er regjeringens eierrepresentant inn mot Telenor, og kontrollerer 54 prosent av aksjene i Telenor.

Giske sa åpent fra om hva han mente, men Telenors styreformann Harald Norvik og Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas kjørte sitt eget løp.

Det minst betydelige i saken er hva Giske sa eller ikke så en sen kveld på restauranten Lorry i Oslo. Siden ingen åpne kilder står frem, får vi legge til grunn at gjestene rundt bordet - blant dem Trond Giske og Telenor-direktør og NHO-president Kristin Skogen Lund - drakk vin og slarvet, slik man normalt gjør på et nachspiel.

Det sentrale spørsmålet er derimot: Hvem er det egentlig som bestemmer over Telenor?

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 80-tallet før Televerket var detaljstyrt av departementet. Ingen sjef i Televerket overleve lenge uten å være lydhør for politiske og byråkratiske signaler. Den tid er heldigvis over. Et så stort selskap kan ikke være værhaner i skiftende politiske meningsvinder.

Motstykket er eiermakt, hvor en hovedaksjonær utøver innflytelse gjennom generalforsamling, håndplukker sine folk til styret og ansetter toppsjefen. Slik opptrer andre investorer på børsen, men ikke staten.

Statens eierpost i Telenor minner om tiårene staten var hovedaksjonær i gamle Norsk Hydro. Hydro-ledelsen fikk stort sett drive på i fred (bortsett fra litt hyl og skrik om millionlønninger og protester hvis Hydro ville legge ned en fabrikk). Alle visste at det var skuebrød når enkeltpolitikere skrek opp.

Slik har også eiermodellen vært i Telenor. Selskapet har fått drive på i fred, og har hatt fantastiske resultater. Telenor-sjefen har gitt staten enorm verdistigning,. Underveis har dryppet mange titalls millioner kroner på Telenor-sjefen også - og enkeltpolitikere har skreket opp, og alle har visst at det ikke ville få noe å si.

Det nye i TV 2-salget til 2,1 milliarder kroner og Kjell Inge Røkkes omdiskuterte dumping av gjeld og eierandeler i Aker-systemet er at mektige administrasjoner har gått sin egen vei og åpent signalisert uenighet med hovedeieren. I begge sakene har Aker og Telenor stått igjen som vinnere, fordi de er flinkere til å bruke media og grundigere i saksbehandlingen.

Trond Giske og hans forgjenger, Sylvia Brustad, stod igjen som tapere.

Næringsministeren har offentlig uttalt at TV 2-salg eller ei var en sak som måtte avgjøres i selskapene. Det er formelt riktig.

Samtidig er det næringsministeren som har eiermakt til å velge styre og peke ut styreformann, og det er Trond Giskes fulle rett å bruke makten til å bytte ut Harald Norvik på neste generalforsamling. Giske gjorde kort prosess med Statkrafts styreformann etter åpen uenighet, men spørsmålet er om Harald Norvik nå har blitt «fredet» etter den omfattende pressedekningen.

Etter TV 2-salget er det uklart om det er hovedeieren, styreformannen eller direktøren som egentlig bestemmer i Telenor.

Det er atskillig viktigere enn hva som ble sagt på et nachspiel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.