*Nettavisen* Nyheter.

Hvor forsvant Utøya-verdigheten?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kritisterte Frp for å ta offerrollen, Siv Jensen mener borgfreden er over, og i bakgrunnen står Arbeiderpartiets Helga Pedersen, som forlot stortingssalen med tårer i øynene. Foto: Scanpix.

Frp er lei av å bli slått i hardtkorn med den verste massedrapsmannen i Norges historie, men trenger ikke miste hodet av den grunn.

Den 22. juli ble 77 mennesker drept, og flere hundre andre opplevde sitt livs mareritt.

Mot denne alvorlige bakgrunnen er de siste dagers politiske markeringer - både på Stortinget og på et fagforeningsmøte på Gol - lite følsomme

Både ofrene, familiene deres og vennene deres ble ofre for en brutal og nådeløs drapsmann.

Mot denne alvorlige bakgrunnen er de siste dagers politiske markeringer - både på Stortinget og på et fagforeningsmøte på Gol - lite følsomme.

Det begynte med AUF-leder Eskil Pedersens innlegg på LO Stats kartellkonferanse. Etter et innlegg om ettervirkningen av 22. juli, sa han følgende til NRK: - Fremskrittspartiet misbruker ytringsfriheten. Deres innvandringssyn har ført til en hatsk debatt.

I debatten navnga Pedersen Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde og hans leserinnlegg om integrering av innvandrere i Grorudalen.

Aps generalsekretær Raymon Johansen fulgte opp i det som ble oppfattet som et forsøk på å klistre Frp til massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Frp-leder Siv Jensen tok saken opp i spørretimen for å konfrontere utenriksminister Jonas Gahr Støre med utfallene mot Fremskrittspartiet, og fikk til svar at Frp her forsøker å innta en offerrolle.

Dette fikk Frps nestleder Per Sandberg til å uttale følgende: - Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør dem også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet.

Så var rabalderet i gang. Flere Arbeiderparti-representanter gikk på gangen med tårer i øynene, og Sandberg måtte beklagelse sitt ufølsomme utsagn. Det skal bare et minimum av empati til for å forstå at man ikke beskylder folk som har opplevd å miste 69 ungdommer i en massakre for å «spille ofre».

Like åpenbart burde det være at man heller ikke antyder at mennesker som bruker ytringsfriheten til å si sine meninger om norsk innvandring og integrering har noen form for skyld for Anders Behring Breviks handlinger.

Det er for øvrig lite som tyder på at det er tilfelle også. Hvis man leser massedrapmannens enorme tekst, så går det frem at han meldte seg ut av Fremskrittspartiet ti år før udåden, at han vendte ryggen både til Frp og resten av det politiske Norge, og at det som skapte aggresjonen var en følelse av at Norge ble «snikislamifisert» uten en reell og åpen debatt om innvandringen.

Derfor hatet Breivik hele det sosialdemokratiske Norge, mediene, og ikke minst Arbeiderpartiet.

Jeg har ikke sett ett eneste holdepunkt i teksten for at massedrapsmannen ble oppildnet eller mer hatsk av utspill fra Frps politikere, og da blir det spekulativt å koble et åpent leserinnlegg i Aftenposten med handlingene til en ond drapsmann.

Skjærer vi igjennom og ser på hva politikerne egentlig mener, så mener Ap-lederne at Fremskrittspartiets holdninger til innvandring skaper et hatsk debattklima. På den annen side mener Frp at Arbeiderpartiet skyver problemene under teppet, og at det skaper aggresjon hos folk som er kritisk til innvandring.

Ingen av dem vet hva som rørte seg i hodet til den verste massedrapsmannen i Norges moderne historie.

Det må man trolig langt inn i psykiatrien for å forstå.

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon var ofre for massakren, men det var ikke Fremskrittspartiets meninger som tok livet av ungdommer på Utøya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag