*Nettavisen* Nyheter.

Hvorfor dreper eks-menn?

Skolesekken ligger igjen etter drapet der en eksmann knivdrepte sin tidligere partner og skadet deres syvårige sønn. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.

En blodig skolesekk og en pose med matvarer lå igjen da enda en kvinne ble drept av sin eks-mann.

Samme dag som statsminister Jens Stoltenberg beklaget fra Stortingets talerstol at man ikke har gjort nok for å beskytte innbyggerne mot en trussel ingen kunne forutse, opplevde Norge enda et drap som kunne vært forutsett.

Hvorfor klarer vi ikke å beskytte kvinner etter samlivsbrudd fra voldelige personer?

En eks-mann med besøksforbud og tidligere episoder med vold mot sin tidligere ektefelle angrep kvinnen og deres sjuårige sønn på åpen gate utenfor deres hjem på Kalbakken i Oslo.

Det er beretningen om et varslet mord, og de mange lignende eksemplene krever svar på et enkelt spørsmål:

Hvorfor klarer vi ikke å beskytte kvinner etter samlivsbrudd fra voldelige personer?

Les også tidligere saker:

Politiet utelukker ikke æresdrap

Eksmann siktet for drap

Siktet for drap på samboerens eksmann

Ble skutt av eksmannen

Hvert eneste år skjer det cirka 10 slike drap her i landet.

Siden Jens Stoltenbergs første regjering har vi altså sett over 100 såkalte partnerdrap i Norge.

Men det har aldri skjedd at noen statsminister har måttet beklage fra Stortinges talerstol at man ikke har gjort nok for å forhindre disse drapene som kommer igjen og igjen.

Knippet av saker i listen over er nokså forskjellige, men fellesnevneren ser ut til å være at for enkelte menn rakner alt ved et samlivsbrudd.

  • Noen - ofte nordmenn - forsøker å drepe både seg selv og hele familien.
  • Andre retter aggresjonen mot eks-partneren og vil ta livet kun av henne som hevn.
  • Og noen vil drepe ekskona og barna i en form kulturell æreskodeks.

Hovedforklaringen er ikke religiøs eller etnisk, men forholdet mellom menn og kvinner.

Bare i Oslo er det til enhver tid rundt 100 persomer med mobil voldsalarm, og Norge nærmer tallet seg 2000.

Her kan du lese hvordan de virker: Mobil voldsalarm

Politiet har også testet såkalt «motsatt voldsalarm» - altså elektronisk merking av voldsutøvere som har brutt besøksforbud.

Ifølge forskerne er det er i de fleste tilfeller menn som dreper sin nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer.

- I perioden 1991-2010 ble det begått 166 partnerdrap i Norge - 144 av ofrene var kvinner, 18 var menn, ifølge Susanne Kristine Fjelldalens masteravhandling «Kvinnen som eiendom - om forståelser av menn som begår partnerdrap» ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo

Partnerdrap utgjorde om lag en fjerdedel av alle drap i Norge i perioden 2000-2009, ifølge forskning.no, som skriver at internasjonale studier viser at menn dreper når de mister kontrollen over kvinnen.

Som både norske drapsssaker og internasjonal statistikk viser, blir det for lettvint å forklare partnerdrap som æresdrap i muslimsk tradisjon.

Enkelte menn dreper sin tidligere ektefelle verden over.

I Norge er det rundt 10.000 skilsmisser hvert år. De aller, aller fleste går fredelig for seg. Sannsynligheten for et partnerdrap er trolig under 1/1000 - og det er umulig å overvåke alle eksmenn for å avverge partnerdrapene.

På den annen side: Når en mann er dømt for voldsbruk og ilagt besøksforbud, er den statistiske sannsynligheten mye større. I slike saker må hjelpeapparatet på banen for å vurdere hvor farlig situasjonen er. I noen tilfeller kommer aggresjonen helt overraskende, men i andre saker er det tragedier som kunne vært avverget.

Vi vet ennå for lite om hva som var bakgrunnen for den konkrete saken på Kalbakken, men det vi til nå har fått vite virker så altfor kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.