RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Høyt spill fra Telenor-ledelsen

 

2011-veddemål: Hvem tror at denne triokaen sitter ut året? Montasje: Scanpix/Telenor

Næringsminister Trond Giske sa klart fra at var imot at Telenor skulle medvirke til å selge TV 2 ut av landet. Men Telenor gjorde det likevel, og svarer med å anklage Giske for press. Det er høyt spill.

Telenors styreformann Harald Norvik er en modig mann som ikke går av veien for et frontalangrep på sin egen hovedaksjonær.

Man kan si mye om Trond Giske, men han er en stayer.

Også Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas spiller høyt, når han lett ironiserende forteller hvordan Giske instruerte ham i TV 2-saken.

Tilsammen skaper det inntrykk av en isfront mellom næringsministeren, Telenor-styreformannen og direktøren som leder bedriften der staten - nærmere bestemt Giskes departement - eier 54 prosent av aksjene.

Den isfronten vil neppe bestå til evig tid. Minst en må ut, og jeg føler meg på ingen måte sikker på at det blir næringsministeren.

Det taler til Giskes fordel at motstanden mot å selge TV 2 til utlandet er ganske bred i rødgrønne kretser.

Etter en ukes ryktespredning om hva som egentlig skjedde sent en kveld på restauranten Lorry i Oslo, begynner røyken å lette:

  • Telenor trosset klare signaler fra flere rødgrønne politikere og stemte for å selge TV 2 til Danmark.
  • Hva statsminister Jens Stoltenberg personlig mener, vet vi ikke - utover at dette får Telenor selv bestemme.
  • Norvik og Baksaas anklager Giske for utilbørlig press, mens Giske kaller det forsøk på påvirkning.

Mange av analysene i denne saken har vært basert på den offentliggjorte påstanden om at Giske skal ha truet med å sparke Norvik på et nachspiel.

På dagens pressekonferanse opplyste styreformann Harald Norvik at han har hørt dette fra Telenor-direktør Kristin Skogen Lund, som igjen har hørt det fra en ukjent tredjeperson.

Ingen i Telenor har altså hørt det selv, det er basert på rykter og hva noen har hørt fra andre.

Dermed er Lorry-sporet dødt med mindre den ukjente tredjepersonen velger å stå frem.

Da står vi tilbake med at Trond Giske mener at det var feil å selge TV 2 ut av landet, og at han har gitt uttrykk for det til Telenors styreformann på et formelt møte i departementet.

Men det er en stor forskjell på å øve påvirkning og forsøke å presse noen til å ta en beslutning de er uenige i.

Giskes holdning har vært kjent, og Telenor har også utmerket godt visst at danske Egmont hadde forkjøpsrett på TV 2-aksjene dersom A-pressen ville selge.

Norvik sier at han ble truet med å bli byttet ut dersom de ikke fulgte Giskes syn, mens Giske sier at det er en misforståelse som ble oppklart allerede på møtet mellom de to.

Norvik sier at han senere mottok SMS-meldinger fra Næringsdepartementet om at saken skulle opp i Regjeringens underutvalg. Giske forklarer derimot at ønsket å ta opp saken - og at det var det som stod i meldingene.

For å bevise sin versjon, har Giske offentliggjort meldingene: Dette skrev Giske

De offentliggjorte meldingene viser at Giske ønsket å ta opp saken i Regjeringen for å få en bredere behandling.

Men dette rakk han aldri, for Telenor stemte igjennom salget i A-pressens styre allerede søndag kveld.

Vi står altså igjen med to versjoner som er overlappende på mange punkter, og hvor graden av press eller påvirkning er ikke bare ord mot ord - det handler også om  hvordan partene oppfattet ordene.

Det er neppe grunnlag for å sparke Trond Giske som næringsminister med mindre den påståtte, ukjente personen fra Lorry offentlig står frem for å fortelle at Trond Giske lyver.

Hvis ikke det skjer, er det verdt å huske at det er Trond Giske som utpeker Harald Norvik og Jon Fredrik Baksaas - og ikke motsatt.

Telenor tok innersvingen på Trond Giske i TV 2-salget.

Men det går flere tog, og det er sjeldent lurt av et selskap å være på kollisjonskurs med sin hovedeier.

Derfor spiller Telenor-lederne høyt.

Man kan si mye om Trond Giske, men han er en stayer.