Gå til sidens hovedinnhold

I dårlig selskap

Næringsminister Trond Giske er hovedaksjonær i Yara, som nå rystes av en stor korrupssjonssak. Foto: Henrik Kreilisheim.

Den statskontrollerte gjødselsgiganten Yara rystes av en korrupsjonsskandale. Til å rydde opp har man en ledelse som selv har en fortid fra korrupsjonsbedrifter.

Næringsmininster Trond Giske håndplukker styret til Yara, og det er styret som ansetter toppsjef.

I en serie artikler har Nettavisen NA24 avslørt hvordan topplederen og styret er gjennomsyret av folk med bakgrunn fra bedrifter med omdiskutabel fortid:

  • Toppsjef Jørgen-Ole Haslestad ledet en divisjon i Siemens som ble tatt for 89 tilfeller av bestikkelser for totalt 130 millioner kroner.
  • Nåværende styreformann Bernt Reitan er dratt inn i en tvilsom aluminiumshandel hos sin tidligere arbeidsgiver, Alcoa.
  • Den forrige styreformannen, Øivind Lund, var leder for ABBs norske virksomhet - og godtok 13,5 mill. kr i bot for prissamarbeid.

Det var Lund som var styreformann da Ole-Jørgen Haslestad ble hentet fra Yaras styre til jobben som toppsjef i det samme selskapet.

Haslestad bekrefter at han var leder for en avdeling som fikk ansvar for 89 tilfeller av bestikkelser, men sier at han personlig ikke er navngitt i noen rapporter.

Haslestad bekrefter at han personlig dro mellom land i Asia med store kontantbeløp - blant annet for å betale konsulenter: Dro fra land til land med penger i kofferten

Haslestad og Lund satt altså i styret sammen før ansettelsen, og bare noen måneder etter at Haslestad ble ansatt kom rapporten fra det amerikanske kredittilsynet (SEC) som endte med 10 milliarder kroner i bøter i USA og Tyskland for gjennomgripende korrupsjon.

Mindre kjent er at at også Øivind Lund har ledet en virksomhet i trøbbel med myndighetene. Under hans ledelse fikk ABB Kraft en bot for ulovlig prissamarbeid med Siemens på over 100 ulike prosjekter ved 40 energiverk.

- Jeg spilte ingen rolle i det og vi vedtok jo den gangen foretaksboten for å få lagt den saken død, og vi presiserte jo at selv om vi gjorde det, så var det ikke innrømmelse av skyld, sier Lund til Nettavisen NA24.

Innrømmelse av skyld eller ikke - både Siemens og ABB betalte seg senere ut av et søksmål fra 23 kraftsselskaper som hadde tapt på det angivelige prissamarbeidet - et forlik på totalt 55 millioner kroner.

Det er Næringsdepartementet og næringsminister Trond Giske som er største aksjonær i Yara.

Det halvstatlige selskapet er siktet for grov korrupsjon etter mulige ulovlige utbetalinger til Sveits og Libya i forbindelse med selskapets etablering i landet, og for et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India. Dette er forhold fra perioden 2004 - 2007.

Selskapet hyret inn advokatfirmaet Wiersholm til å granske fortiden, og også Økokrim er inne i saken. Det er avslørt en ubetaling på en million dollar til en konsulent i India i 2007 og en rekke utbetalinger på totalt 15 millioner dollar fra selskapet Balderton i Sveits.

Les også saken: Yara-rapport bekrefter korrupsjon

Den tidligere konsernsjefen, Torleif Enger, nekter kjennskap til korrupsjon: - Min klient kjenner ikke til noen irregulære utbetalinger i sin tid som konsernsjef i Yara, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Aftenposten.

Les mer: Thorleif Enger siktet for grov korrupsjon

Det er nåværende styreformann Bernt Reitan som har hovedansvaret for å rydde opp i korrupsjonssaken, men også Reitans fortid gir nå presseoppslag.

Les også saken: Ny Yara-sjef kobles til korrupsjon

Felles for flere av Yaras nåværende og tidligere topper er at de har hatt sentrale fuksjoner i bedrifter som er tatt for prissamarbeid eller korrupsjon. Felles er også at man har vedtatt straff, men uten å innrømme skyld - og at de selv uansett ikke har vært direkte involvert.

Snakk om uflaks.

I det minste må man kunne si at de har havnet i dårlig selskap.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar