*Nettavisen* Nyheter.

I sin egen terrorverden

Anders Behring Breivik sliter når han blir spurt om fakta og detaljer. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Massedrapsmannen innrømmer pompøs skjønnmaling, og sliter hardt når han blir konfrontert med fakta.

Dag 3 etterlater et klarere inntrykk av at Anders Behring Breivik er en såkalt konstruktør, som finner på forklaringer og ideologi etterhvert som han trenger dem. Problemet er en total mangel på fakta som underbygger hans verdensbilde som kommandør for Tempelridderne.

I Anders Behring Breiviks tankeverden har han reist verden rundt og møtte ekstreme nasjonalister og krigsforbrytere.

Problemet er at det eksisterer få spor av disse angivelige møtene.

Når massedrapsmannen ble hardt presset på fakta, svarte han unnvikende eller lot være å svare.

Problemet er at det han sier i retten er forenelig både med at han er rasjonell (og derfor forsøker å begrense informasjonen for å beskytte organisasjonen) og utilregnelig (og forsøker å beskytte sine vrangforestillinger).

Overlege og spesialist i psykiatri, Kjersti Narum, sa på NRK at hun mener at en såkalt MR-undersøkelse av Behring Breiviks hjerne kunne avslørt om en hjerneblødning eller en annen form for hjerneskade kan forklare hvordan en lite bemerkelsesverdig mann plutselig fikk ekstreme synspunkter og utviklet sin voldsideologi.

Den 22. juli i fjor sendte massedrapsmannen ut sitt over 1.500 skriftlige kompendium hvor han i detalj forklarer om en internasjonal organisasjon og konspirative møter med ultranasjonalister.

Og allerede på Utøya og i senere politiavhør har han gjentatt sin påstand om å være kommandør i Tempelridderne.

Hardt presset innrømmer Behring Breivik nå at han slett ikke er noen kommandør, at antallet celler er tatt ut av luften, og at han høyden er en slags fotsoldat i en selvstyrt celle.

Aktoratet tror derimot at Tempelridderne er en oppdiktet organisasjon.

Også på et annet punkt slet Behring Breivik hardt med å forsvare sin versjom om å ha møtt en etterlyst krigsforbryter fra Serbia i Liberia. Etter dette møtet sendte han 40.000 kroner uten å ha fått noe ettersporbart tilbake. Aktoratet spurte om han har vært utsatt for Liberia-svindel, men det benektet Anders Behring Breivik.

Hovedinntrykket etter tredje dag er at massedrapsmannen tviholder på sin versjon, men at han presses fra skanse til skanse og nekter å svare når virkeligheten blir for påtrengende - alternativt han innrømmer å ha overdrevet og diktet.

«Pompøst» og «glansbilde» er ord han bruker på sine egne tidligere forklaringer.

De tre første dagene etterlater inntrykk av en klassisk konstruktør som finner opp virkeligheten i sitt eget hode, og som jukser og trikser for å få den til å henge sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.