Ideologiske tvangstanker

 


Næringsminister Monica Mæland vil selge statens aksjer. Men hvordan hindre at alt går til utlandet? Foto: Hans Jørgen Brun.

Staten vil selge unna arvesølv, men det må følges opp med å friste nordmenn til å kjøpe mer aksjer.

Norge har et paradoks:

  • Den norske staten har hundrevis av milliarder kroner i aksjer, men trenger ikke kontanter.
  • Samtidig er det ingen grunn til at Oslo børs skal være dominert av den norske stat.

Så hva gjør vi?

Næringsministerens svar er å vurdere salg av statens aksjer i Entra, Norsk Hydro, Yara, Telenor, DNB og Aker Solutions - for å nevne noen av selskapene.

 

Og de ansatte skjelver i buksene: - Da blir selskaper splittet opp og slaktet. Det langsiktige perspektivet vil forsvinne. Dermed også satsingen på forskning og utdanning, sammen med goder for de ansatte, og støtte til idrett og kultur, sier hovedtillitsvalgt Geir Olav Sundbø til Dagsavisen.

Frykten for utenlandske investorer er dyp i Norge, og det er litt påfallende så lenge vi selv er en gigantisk investor i andre land gjennom Oljefondet.

Ingen andre europeiske land har så mye statlig eierskap som i Norge.

Det offentlige eier 56 prosent av markedsverdien på Oslo børs: - Norge er en klar nummer én på en liste over statlig eierskap i børsnoterte selskaper i Europa, sier professor i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI, Øyvind Bøhren, til Dagens Næringsliv.

Dette skaper en uheldig ubalanse.

Nordmenn flest har så godt som hele formuen sin i eiendom. Det føles trygt helt til vi får et kraftig boligprisfall.

Under 4 % av Oslo børs er eid av privatpersoner, og andelen har falt i en årrekke.

Se statistikken her: Norske privatpersoner på Oslo børs

Menn er i klar overvekt, og aksjer eies hovedsaklig av folk i Oslo, Bergen og Stavanger.

 


De to øverste kurvene viser at utlendinger og offentlig forvaltning er omtrent jevnstore på Oslo børs. Kilde: VPS.Dersom den norske staten selger, er det sannsynligvis utlendinger som vil kjøpe mesteparten.

Resultatet av et offentlig utsalg blir at staten selger aksjer og får kontanter den ikke trenger - og at utlendinger overtar eierskap i selskaper som Telenor, Norsk Hydro og Entra.

Nå blir ikke aksjene gitt bort, men det minner om ideologiske tvangstanker hvis staten kun selger uten å ha en industriell plan med utsalget.

Et godt forslag er å benytte sjansen til å motivere flere private til å kjøpe aksjer.

En slik løsning kan være å gi privatpersoner adgang til å spare i aksjer, og reinvestere gevinster skattefritt (slik velstående kan gjøre hvis de eier aksjene gjennom et aksjeselskap).

Hvis et statlig nedsalg kan føre til flere private aksjeeeiere på Oslo børs, så er det bra - både for selskapene og for privat eierskap.

#Oslobors #Næringsdepartementet #Mæland #Aksjer #Aksjesparing #Nettpåsak #Stavrum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag