RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ikke akkurat sosial dumping

 

Svenske leger og sykepleiere hjelper til å holde norske sykehus, som her i Helse Midt-Norge. Arkivfoto: Salt Studios.

Glem slagordene om «sosial dumping». Det er svenske sykepleiere og leger som frivillig holder helse-Norge gående.

I kjølvannet av Adeccos brudd på arbeidsmiljøloven har det dannet seg noen myter som nå får et hardt møte med virkeligheten:

  • Det er ikke spesielt lønnsomt å drive vikarvirksomhet for det offentlige.
  • Svært mange lange vakter skyldes svenske vikarer som ønsker å arbeide lenge.

Nye tall viser at doble vakter florerer i hele det offentlige helsetilbudet. Det er altså ikke private vikarbyråer som har skylden. Tvert imot er det mye som tyder på at Arbeidsmiljøloven ikke er tilpasset dagens virkelighet.

Les også: Dobbelt arbeid, dobbel moral

En forsøksordning i Bergen viser at også norsk helsepersonell ønsker lange vakter, med lange pauser - omtrent som i Nordsjøen.

Det samme ser vi overalt i helse-Norge. Bare i Helse Nord var det 1.400 tilfeller av lengre vakter enn Arbeidsmiljøloven tilsier. En av årsakene er at mange av dem som gjør jobben, bor i Sverige. De kommer hit for å jobbe og tjene penger, og ønsker å samle opp fritid til å være sammen med familie og venner i Sverige.

Som kjent er det høy ledighet i Sverige. Var det noen som snakket om «sosial dumping»?

Les også: Uten vikarer stanser helse-Norge

Dagens Næringsliv har hentet ut tall fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, og de viser en veritabel svenskebølge:

  • 8.400 svenske sykepleiere har fått autorisasjon
  • I tillegg kommer 1.328 leger og 3.488 hjelpepleiere

- Ogver 70 prosent av våre vikarer innen helse er svenske - og bosatt der, sier informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco Norge til Dagens Næringsliv.

Den såkalte «sosiale dumpingen» er altså svensker som kommer hit for å arbeide intensivt, tjene opp mye penger, og samle opp fritid for å være hjemme i Sverige.

Så enormt lønnsomt er det heller ikke å drive vikarfirma for det offentlige helse-Norge.  DN har gjennomgått regnskapene for åtte av de største selskapene. De omsatte for 863 millioner kroner, og satt igjen med et driftsresultat på 58 millioner kroner.

Helt normalt, med andre ord.

Er det noen som tror vi hadde fått mer eller bedre helse av å bruke de samme 863 millioner kronene på faste, offentlige stillinger?

Les også: Hva med kommunenes kunder?

Eller sagt på en annen måte: Skal vi la tomme slagord som «sosial dumping» og «bestemor på anbud» forhindre oss i å kjøpe tjenester fra flinke svenske leger og sykepleiere som ønsker å komme hit for å arbeide intensivt - og ta lange pauser hjemme?