Ikke ofre asylbarna

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Statssekretær Pål K. Lønseth (t.h) advarer den nye regjeringen om å gi amnesti til asylbarna. Foto: Justisdepartementet/Flickr.På vei ut døra kommer siste utspill fra Ap-topp: Dropp amnesti til asylbarna!

Omtrent samtidig som statsmininster Jens Stoltenberg forsøker å fri til Kristelig folkeparti, kommer partiets egen «hauk» i asylspørsmål med en klar advarsel til Høyre om å gi etter i en av Krfs hjertesaker.

- Jeg er redd for at det, på sikt, undergraver vår evne til å beskytte de som har et beskyttelsesbehov, sier Lønseth til P4 og Vårt Land.

Du kan høre intervjuet her: Ap advarer Høyre: - Dropp asylamnestiet

I Lønseths verden vil et amnesti til barn som har sittet i en årrekke i asylmottak gi et signal til resten av verden om at det er lett å komme inn i Norge.

Dette er en påstand uten noe faglig grunnlag.

Forestillingen mangler fullstendig forståelse for hva det betyr for et barn å leve i opp til ti år i uvisshet og frykt for at politiet kan komme hvilken natt som helst for å kaste ut familien.

Mens Arbeiderpartiet har forvaltet en innvandringspolitikk som lekker i alle ender, så har de vært inhumane og knallharde mot den aller svakeste gruppen - nemlig de langtidsboende asylbarna.

Det er all grunn til å håpe at Høyre og Fremskrittspartiet ser at det er godt mulig å stramme inn på søknadsprosessen og få en raskere utkastelse av folk uten beskyttelsesbehov - samtidig som man viser et minimum av menneskelighet for dem som har lidd under det nåværende inkonsekvente og tungrodde systemet.

Les også bloggen: Kriminelle i asylstrømmen

I dag er politiet maktesløse mot kriminelle innvandrere som er i Norge ulovlig, og som blir tatt gjentatte ganger for narkotikasalg og annen kriminalitet.

Hvilke signaler gir det til utenomverdenen at politiet pågriper titalls vestafrikanske narkolangere på en uke i Oslo - uten at det strammes inn, Lønseth?

I praksis er dagens innvandringspolitikk som å ha væpnet vakt ved kjøkkeninngangen, mens hoveddøren står vidåpen.

Derfor er den største utfordringen for den påtroppende statsministeren, Erna Solberg, ikke Frps retorikk - men hva hun skal gjøre med den enorme tilstrømmingen av kriminelle som utgir seg for flyktninger.

Det er det reelle problement Pål K. Lønseth etterlater seg - ikke noen hundre asylbarn som har bodd i Norge nesten hele sitt liv.

Jeg er enig med Lønseth i at det er et stort problem hvis det lønner seg å motarbeide systemet og holde sin identitet skjult.

Lønseths frykt er at asylbarnamnesti vil føre til at «enda flere barn blir brukt til å skaffe seg oppholdstillatelse».

Hvis det er en bekymring, så må man stramme inn søknadsprosessen og ankemulighetene og sørge for rask retur ved avslag.

Akkurat nå sitter det over 5.000 på norske asylmottak som skal ut av landet.

Det er arven den nye regjeringen overtar, og den er mulig å løse uten å angripe barnas lovfestede rettigheter om at vi skal ta hensyn til deres beste.

Når systemet ikke fungerer, må vi fikse systemet - ikke la det gå ut over enkeltmennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.