Gå til sidens hovedinnhold

Ikke Rom for dem på Berget?

Romleiren utenfor Sofienberg kirke samler nå rundt 200 mennesker. Foto: Martin Jacob Kristoffersen, Nettavisen.

Oslo har nå rundt 2000 uteliggere og tiggere fra romfolket. Hvorfor ikke legge til rette for at vi får 4000 eller 8000 til neste år?

Vi står overfor et brutalt, men enkelt, dilemma:

  • Enten må vi innse at bostedløse tiggere vil strømme til Norge, og legge forholdene til rette med dusjer og toaletter.
  • Eller så får vi forby tigging, og bortvise folk som slår seg til på steder der det ikke er lov å slå leir.

Vi står også overfor et moralsk dilemma:

Aviser og nettforumer er fulle av debattinnlegg. Dagsavisen 12. juli 2012.

På den ene siden er det synd på de fattige, fortvilte menneskene.

På den annen side er det helt forståelig at folk ikke ønsker å tråkke i avføring eller oppleve tyverier midt i sin egen by.

Den nye leiren ved Sofienberg kirke setter konflikten på spissen. Rundt 200 romfolk er i praksis kirkens gjester, mens naboene raser og fortviler.Denne Facebook-siden har nå over 3000 likes:

«Vi som bor i området rundt Sofienberg parken, er så fortvilet. Områder som vi alle er så stolt av er nå forsøpplet av Romenere. Er det virkelig slik at folk bare kan ta seg slik til rette i byen vår? De forlanger at Oslo kommune skal sette opp toaletter, dusjer og plukke opp søppel etter de. Vi har oppserver tyverier fra bakgårdene våre, ringt politiet som ikke gjør noen ting! Vi ser de tar med seg møbler, materialer og alt annet av løsøret som ikke er låst fast. Dette finner vi oss ikke i!!! Blir det ikke gjort noe snarest, er jeg redd folk vil ta saken i egne hender».

Rumenske fattige har inntatt gatene i alle de store norske byene. De har dårlig råd, men er ingen homogen gruppe. De fleste kalles riktignok romfolk, men det er et romslig begrep som rommer mange ulike grupper.

Det er ikke rasisme å håndheve lovene vi har vedtatt, eller vedta en ny lov mot tigging

Leder for vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon mener at det ikke er tiggerne som begår kriminelle handlinger, men andre - organiserte grupper - av multikriminelle.

Andre politifolk sier at også tiggerne har kriminelt rulleblad. Politiet gjennomførte nylig en aksjon på Karl Johan: - Etter at de hadde kontrollert idenditeten til 69 av disse tiggerne, fant de ut at 68 av disse var registrert med straffbare forhold, sa visepolitimester Roger Andresen til NRK Dagsnytt.

Romfolk er en sammensatt gruppe, men har vedtatt et felles flagg.

Som borger i EØS-området har man både rettigheter og plikter. Den frie retten til å flytte henger sammen med plikten til å bidra i samfunnet.

I Norge er skolegang obligatorisk for alle, vi har forbud mot menneskehandel, bortgifting av 13-åringer og seksuell omgang med mindreårige. Det er heller ikke lov å småstjele, forsøple eller slå leir hvor man vil.

Det er ikke rasisme å håndheve lovene vi har vedtatt, eller vedta en ny lov mot tigging.

Men: Så lenge vi er medlem av EØS, så kan vi ikke stenge ute folkegrupper. Derimot kan vi kreve at enkeltpersoner som kommer til Norge har økonomisk evne til å forsørge seg selv, og at de holder seg unna straffbare handlinger.

Fattige rumenere reiser fra et land i politisk kaos. Landets tidligere statsminister ble nylig dømt til to år i fengsel for korrupsjon, presidenten risikerer riksrett, og ifølge New York times er mer enn 1000 offentlige ansatte anklaget for korrupsjon.

På den annen side er ikke Romania spesielt dårlig stilt økonomisk. Arbeidsledigheten er under snittet i EU, landet hadde sterk vekst på fra 2006 og utover, og prisstigningen er på rundt tre prosent.

Det viktigste Norge kan gjøre er å bidra til å bedre levekårene for romfolk og andre fattige i hjemlandet, og de siste fem årene har vi bidratt med totalt 2,2 milliarder kroner til Romania for blant annet å bedre levekårene for romfolket.

En av de fire frihetene i EU er innbyggernes rett til å flytte hvor de vil - en rettighet Norge også har sluttet seg til gjennom EØS-avtalen.

Enhver EU-borger har rett til å være her i tre måneder, og i ytterligere tre måneder hvis de søker arbeid. Men det er ingen kontroll med at de reiser etter disse seks månedene.

Effekten er at rundt 550 millioner mennesker - blant dem rundt 25 millioner arbeidsledige - kan flytte til Norge når de vil.

Retten til å flytte internt i EØS-området betyr også at man får rett til trygdeytelsene i det landet man flytter til.

Norge har Europas beste sosiale sikkerhetsnett, og nå er det i praksis spent opp under alle de 550 millioner EU-borgerne.

Den som ikke ser at dette er en latent bombe stikker hodet i sanden.

Det er også å stikke hodet i sanden å late som om 2000 bostedløse fattige tiggere og kriminelle ikke utgjør et problem.

Men inntil vi forbyr tigging, innfører grensekontroll eller krever økonomisk forsørgerevne for å komme hit, så må vi legge forholdene til rette for å minimalisere problemet.

Det betyr et minimum av sanitære forhold, som dusjer og toaletter.

Å la 200 opprette en leir midt i et boligområde, er en dårlig løsning.

Selv SV-politiker og bydelsutvalgsleder Per Østvold vil ha dem vekk fra Sofienberg fordi leiren skaper utrygghet og ikke er egnet for opphold.

- Byrådet bør anvise dem til et sted der de kan oppholde seg lovlig, med et minimum av sanitære forhold, sier Østvold til Aftenposten.

Aftenposten 12. juli 2012.

- Helt uaktuelt, svarer byrådsleder Stian Berger Røsland: - Når man reiser til Norge som EØS-borger, kreves det at man kan ta vare på seg selv. Man kan ikke forvente at byen man er i skal sørge for livsopphold. Det ville være å rive fundamentet til EØS-avtalen, sier han.

Begge har gode poenger. SV-politikerens forslag er kortsiktig, men nødvendig - mens Høyre-byrådens forslag krever at regjeringen kommer på banen.

Oslo og andre byer må legge forholdene til rette for at de fattige tiggerne kan dusje og gjøre fra seg uten å plage andre , og regjeringen må manne seg opp til å gjennomføre tiltak mot fri flyt av tiggere og kriminelle som ikke bidrar i samfunnet.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente