*Nettavisen* Nyheter.

Imponerende, Sør-Afrika!

Durban har en ny fantastisk stadion.

Bortsett fra litt kluss foran den ene semifinalen, så har fotball-VM vært en triumfferd for arrangørnasjonen.

MAPUTO, MOZAMBIK (Nettavisen): Så barker der løs igjen etter et par fridager med mulighet til å reflektere over Sør-Afrika som arrangørnasjon og afrikansk fotball generelt.

Fasiten er klar - landet har klart testen med glans. Selv ikke noen idioter av noen privatjetpiloter kan forandre på det. Transportsystemet funger, stadionene er fantastiske og det går relativt raskt å komme seg inn og ut av arenaene.

Den norske nasjonalarenaen Ullevaal fremstår til sammenlikning som en umoderne, klumpete koloss som er halvparten så stor som den burde være på de virkelig store kampene. Slik vil det forbli, takket være at Norge aldri ble enige om noen overbevisende EM-søknad.

I Sør-Afrika er planen å bygge ned stadionene noe ned for etterbruk, og da får en by som Cape Town en hypermoderne, tilpasset stadion.

Selv her i Mozambik er det stor entusiasme rundt fotball-VM. Alle har en mening om hvem som vinner finalen, og basert på de vi har snakket med, er det Spania som er mest populært.

I hvertfall her sør på det veldige afrikanske kontinentet omtales fotball-VM med begeistring, og med en stolthet over at alt til nå har gått så knirkefritt.

Trist nok er det ikke like mye begeistring over kontinentets innsats på banene. Ghana er et hederlig unntak, men ellers har det vært nattsvart. Bufana Bufana (Sør-Afrika) staret forrykende, men så var det slutt. Også Sør-Amerikas lag er eliminert ett etter ett for en heleuropeisk finale. Hvorfor?

Personlig har jeg problemer med å trekke noen klare konklusjoner om vinnerlagenes fotball-filosofi. Lenge mente jeg at Brasil - som i dette VM har vært gode også defensive - stod for noe nytt og fremtidsrettet. Det mener jeg fortsatt, selv om laget litt tilfeldig ble slått ut av Nederland.

Personlig har jeg problemer med å trekke noen klare konklusjoner om vinnerlagenes fotball-filosofi.

Hos Nederland og Spania ser jeg glimrende individuelle spillere, men ikke noe egentlig nytt fotballmessig. Kanskje går det litt fortere fremover enn før, og kanskje er Spania flinkere til å presse høyt og gi motstanderne lite rom. Nedkjempelsen av Tyskland var ihvertfall overbevisende.

Tilbake til Afrika.

For fire VM siden inngikk jeg et veddemål med min fetter Arild (fotballtreneren), som trodde at Afrika ville vinne ett av de tre neste VM. Slik gikk det ikke, og dessverre ser ikke lagene ut til å være nærmere nå. De har fortsatt enkelte verdensstjerner - som Drogba - men de svikter på kollektiv organisering og kynisme.

De hjelper lite med internasjonale topptrenere hvis det ikke følges opp med langsiktig møysommelig satsing. Nigerias presidents beslutning om å trekke laget fra internasjonale kamper i tre år er forhåpentligvis ikke symptomatisk for systematikken i noen av landene.

Sør-Afrikas fremtidige suksess hviler på om landet klarer å bygge videre på det solide fundamentet VM har vært. I kulissene finnes nordmannen Kjetil Siem, som har arbeidet hardt med å få plass en liga som fungerer, med tv-rettigheter og god økonomi. Det er en viktig jobb for afrikansk fotball, for trolig er det bare en kjede som går fra barnefotball, via fotballakademier og til lokale toppklubber som over tid kan skape en afrikansk verdensmester.

Fortsatt er det lenge igjen, og jeg tar gjerne et tilsvarende veddemål for de tre neste VM, Arild!

Men jeg drar uansett gjerne tilbake til et fremtidig fotball-VM i Afrika!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.