RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Inga Martes kamp mot rikinger

 

Er det ikke John Fredriksen som sitter der borte? SVs Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegard Solhjell jakter på milliardærene. Foto: Fredrik Varfjell, Scanpix.

Som man roper i skogen, får man svar: SV elsker å fremstille seg selv som fiender av kapitalismen.

Det er en favorittøvelse for SV å gå til frontalangrep på de rike. Hvert utspill gir en raseriflom som svar, og bedre kan ikke SV posisjonere seg som partiet som står på vanlige folks side - i en utrettelig kamp mot høytlønte, pamper og milliardærer.SV er med på ferden, men skriker for hele verden.

 
Nei, han rör jo på seg.
Nå sist med Inga Marte Thorkildsen, som i en debatt om formueskatten tok John Fredriksen fatt: - Problemet er ikke at John Fredriksen må betale 1000 kroner i minuttet i formueskatt, men at noen kan bli så forbaska rike at de ikke føler samfunnsansvar. sa Thorkildsen.

Les saken: - Problemet er at noen kan bli så forbaska rike

Responsen lot ikke vente på seg hos leserne:

«Dette SV-partiet har jo alltid hatet rikfolk som har mye penger».

«Inga Marte er moralsk fordervet som ikke klarer skape like store verdier som John Fredriksen».

«Og dette sier hun som ikke har løftet en finger for andre til en person som nettopp donerte millioner til sykehus i Norge selv om han ikke bor her».

Du kan lese hele debatten nederst her.

Nå bør det kort nevnes at John Fredriksen er en internasjonal skatteflyktning, som opererer fra skatteparadiser og som gjemmer formuen sin bak stiftelser og stråselskaper som på papiret eies av en advokatsekretær. I Seadrills offisielle papirer skriver han på tro og ære at han ikke har «noen pengemessige interesser» i imperiet.

Slik gjemmer han formuen: Penger lukter ikke

En god regel i journalistikken er å se på hva folk gjør, ikke hva de sier.

I virkeligheten har den rødgrønne regjeringen som SV deltar i, aktiv har støttet og investert i Fredriksen-gruppen - ikke bare ved kjøp av aksjer, men også som långiver (obligasjonseier).

Det statlige Folketrygdfondet har Seadrill-aksjer for fem milliarder kroner.

Også Statens Pensjonsfond Utland har penger i Fredriksen-systemet - for eksempel i gassrederiet Golar LNG.

Dette pågikk også mens SV-leder Kristin Halvorsen var finansminister og ansvarlig for statens aksjeinvesteringer.

På den ene siden snakker man om samfunnsansvar - på den andre har SV altså bidratt med investeringer til landets største skatteflyktning.

Staten har milliardinvesteringer i Marine Harvest, Golar LNG, Frontline, Golden Ocean - kort sagt  hele Fredriksen-imperiet.

Du kan se listen her: Folketrygdfondets aksjeportefølje

SV er med på ferden, men skriker for hele verden.

PS: Som en trøst for Inga Marte Thorkildsen, avslutter jeg med en lenke til en av venstresidens yndlingssangere, Fred Åkerström: Sådan er kapitalismen.