RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Ingen av dem stemte mot milliard-skandalen

De skarpeste kritikerne av byggeskandalen på Stortinget har en ting til felles: De har stemt for milliardprosjektet gang etter gang.

STEMTE FOR MILLIARD-PROSJEKTET: Både Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets nestleder Marit Arnstad har stemt for Stortingets byggeprosjekt.
STEMTE FOR MILLIARD-PROSJEKTET: Både Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets nestleder Marit Arnstad har stemt for Stortingets byggeprosjekt.

Det er ingen tvil om at stortingspresident Olemic Thommessen har gjort en slett jobb med Stortingets byggeprosjekt, som foreløpig ligger an til å koste 2,3 milliarder kroner.

Men det er ubetydelig for regningen om Stortinget fikk tallene på bordet i oktober eller desember i fjor. Da hadde prosjektet allerede kjørt seg så langt ut i gjørma at det er umulig å snu.

KNUSENDE: Riksrevisjonens rapport fra juni i 2017 viser at Stortingets byggeprosjekt var en varslet katastrofe fra første spadetak.

I debatten etter Olemic Thommessens redegjørele i Stortinget i går, var den rødgrønne opposisjonen nådeløs.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets nestleder Marit Arnstad mener at stortingspresidenten må ta ansvar og gå av.

Det er jeg enig i. Men de politiske lederne skal ikke slippe unna eget ansvar så lett. Faktum er at både Gahr Støre, Lysbakken og Arnstad har stemt for prosjektet gang etter gang.

Den brutale sannheten er at ingen av de som nå krever Olemic Thommessens avgang har løftet en finger for å forhindre milliardsprekken mens det var mulig.

Skattebetalerne må ut med minst 2,3 milliarder kroner fordi våre fremste politiske tillitsvalgte aldri stilte spørsmål eller var kritiske da det gjaldt - mens de nå står i kø for å fremme mistillit til Olemic Thommessen.

KOSTER MINST 2,3 MILLIARDER: Denne illustrasjonen viser hva som inngår i byggeprosjektet.

Katastrofen begynte da Stortingets presidentskap i april 2011 besluttet seg for å rehabilitere Prinsensgate 26, i stedet for å rive bygget og reise et nybygg. Bygget er nemlig ikke fredet etter kulturminneloven, slik mange tror. - Siden bygget ikke er fredet ville Riksantikvaren ikke kunnet stoppet en rivning, skriver Riksantikvaren i et brev til Stortinget.

Administrasjonen leverte flere i 2012 notater til daværende stortingspresident, Dag Terje Andersen (Arbeiderpartiet).

Milliardene begynte å rulle da Stortingets administrasjon i mars 2013 engasjerte Multiconsult AS og arkitektkontoret Link for å planlegge og prosjektere prosjektet.

Ingen på Stortinget - aller minst det rødgrønne flertallet - rikket på et øyelokk. I praksis sov hele Stortinget da de fatale beslutningene ble tatt - som å bevare Prinsensgate 26, bygge den 250 meter lange tunnelen og ta byggeansvaret selv.

I mai 2014 ble det levert et forprosjekt som også innholdt tunnelen til Rådhusgata - nå under et borgerlig flertall. Og et samlet storting vedtok høsten 2014 å bevilge 660 millioner kroner til prosjektet høsten 2014.

Problemene tårnet seg opp fra første dag. Allerede sent på høsten i 2014 begynte utfordringene med å rehabilitere Prinsensgate 26 å bli åpenbare.

Allerede i mai 2014 hadde regningen økt til 743 millioner, og en uke etter var prislappen 828 millioner - som et nytt enstemmig storting vedtok høsten 2015.

Siden har bare ballet på seg. Felles for hele prosessen er fullstendig mangel på kontroll i Stortingets administrasjon og presidentskap - og apati på Stortinget. Politikerne var alle partier har vist en konsekvent mangel på ansvarlighet og kritisk sans.

NØKKELTALL: Stortinget får 10.700 kvadratmeter for de 2,3 milliarder kronene. Det er 215.000 kroner per kvadratmeter, eller minst tre ganger normalt prisnivå.

Faktum er at milliardbevilgningene har gått enstemmig igjennom hver eneste høst i budsjettbehandlingene. På de offisielle budsjettene har kostnadene økt fra 1,1 milliarder kroner på statsbudsjettet i 2015, til 1,8 milliarder i statsbudsjettet for 2017.

Selv i fjor høst gikk bevilgningen til prosjektet glatt gjennom i Stortinget i den såkalte «blå bok», som viser endringene i budsjettarbeidet.

Den brutale sannheten er at ingen av de som nå krever Olemic Thommessens avgang har løftet en finger for å forhindre milliardsprekken mens det var mulig.

Jeg er enig i at Olemic Thommessen har et stort ansvar for byggeskandalen, og at det var uklokt å gjenvelge ham som stortingspresident. Men det er også viktig å huske at denne galskapen har hele Stortinget vært med på.

Årsaken til milliardsprekken ligger ikke i om stortingspresidenten hadde full oversikt eller ikke høsten 2017, men i beslutningene som ble tatt i 2012 til 2014. Da sov de hele gjengen.

Hva mener du? Er du fornøyd med at Olemic Thommessen tar ansvaret og går av, eller har saken påvirket ditt syn på alle politikerne på Stortinget?