Folk flest bruker ikke bil for moro skyld, men fordi de trenger transport i hverdagen.

At det skal koste å forurense, er vel og bra. Men da må man også godta at avgiftene synker når utslippene går ned. Ni milliarder kroner i tapte bilavgifter er ikke en ulykke, men et bevis på aktiv miljøpolitikk og grønt skifte.

De nyeste tallene for bilsalget viser at 37,3 prosent av alle nye biler var nullutslippsbiler i mars. CO2-utslipp fra nye biler faller som en stein, og nettopp det er jo hensikten.

Når mer enn hver tredje nye bil har null i utslipp, er det grunn til å juble - ikke sutre over mindre penger til statskassen.

Nå foreslår Høyres programkomité å øke engangsavgiften på bensin- og dieselbiler.

Forslaget får kjeft fra bilimportørene:

- Det er oppsiktsvekkende at Høyres programkomité foreslår å bryte regjeringsplattformen i spørsmålet om engangsavgift på bensin- og dieselbiler. Formuleringen må være et rent uhell, og kan ikke vedtas på Høyres landsmøte til helgen, sier Erik Andresen, administrerende direktør i Bilimportørenes landsforening (BIL).

Statsminister Erna Solberg har lyst på pengene til statskassen: - Vi har ni milliarder kroner mindre i inntekt på statsbudsjettet fra engangsavgiften. Av og til trenger man skatteinntekter, sier hun til NRK.

Av og til trenger vi også politikere som makter å kutte i offentlige utgifter, noe som tidligere var en kampsak for Høyre.

Så veldig dårlig står det ikke til for statskassen. Skatteregnskapet viser at staten hentet inn 137 milliarder kroner i skatt i januar og februar 2018 - mot 127 milliarder de samme måneden i fjor. Skatteveksten er altså på 8,6 prosent fra 2017 til 2018.

Når mer enn hver tredje nye bil har null i utslipp, så er det grunn til jubel - ikke sutring over mindre penger til statskassen.

Les mer: Bilsalget i mars

På ett år har CO2-utslippene fra nye biler falt fra 85 til 63 gram per kilometer. Samtidig står nye elbilmodeller i kø, og en rekkevidde på 50 mil er ikke lenger en fjern drøm for folk flest. Dermed blir det også mulig å klare seg med en elbil for de fleste familier, og elektriske busser og elektriske varebiler er på full fart inn i markedet.

Det fornuftige er å fortsette med denne politikken. Da kan godt engangsavgiften på bensin- og dieselbiler øke - men forutsetningen er at lav- og nullutslippsbiler blir desto billigere. Det grønne skiftet skal påvirke til fornuftige miljøvalg - ikke være en melkeku for staten.

Her kan du sjekke hva det koster: Kalkulator på engangsavgift

På lengre sikt må også elbileierne regne med at avgiftene vil øke, slik at man betaler sin andel av veiutbygginger og annen infrastruktur. Så målet om et bærekraftig avgiftssystem etter 2025 ligger fast. Men foreløpig er det et godt stykke igjen før alle nye biler er nullutslippsbiler.

Hva mener du? Er det fornuftig å øke engangsavgiftene på bensin- og dieselbiler hvis nullutslippsbiler blir desto billigere?