RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ingen klar avtale om asylbarnene

 

Statsminister Erna Solberg har tillit til justisminister Anders Annundsen.

Under grillingen av justisminister Anders Anundsen er det et poeng som ikke har kommet klart frem: Det eksisterer ingen avtale mellom de fire borgerlige partiene om å gi alle langtidsboende asylbarn opphold.

Det virker nå klart at justisminister Anders Anundsen overlever høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Det var også det jeg spådde på fredag.

Les bloggen: Derfor overlever justisministeren

Statsminister Erna Solberg sier nå tydelig at hun har tillit til justisministeren, og det er bare noen få lokallag i Kristelig Folkeparti og Venstre som krever Anundsens avgang.

Viktigere er at det nå er fastslått at det ikke finnes noen vanntett avtale mellom de fire borgerlige partiene om å verne alle langtidsboende asylbarn, slik mange ser ut til å tro.

I selve samarbeidsavtalen er ikke asylpolitikken nevnt med ett ord.

Derimot er det en sideavtale mellom Venstre, KrF, Høyre og Fremskrittspartiet om utlendingsfeltet.

Den avtalen er naturlig nok både innskjerpende på noen punkter, og ettergivende på andre.

Om langtidsboende barn sies følgende:

 

Kilde: Avtale mellom Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre om utlendingsfeltet. Stortinget, 30. september 2013.

Som man ser, er det klare begrensninger i denne avtalen.

Spesielt viktig er setningen: «Forutsetningen er at foreldre som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig».

Avtalen gjelder altså som hovedregel ikke foreldre som har løyet om sin identitet, for eksempel ved å utgi seg for å være forfulgte palestinere, mens de egentlig kommer fra Jordan, for å ta et vanlig eksempel.

Den samme begrensningen gjelder punktet om engangsløsning. Også her er kravet at «foreldrene som hovedregel medvirker til å avklare sin identitet».

 
Den brutale sannheten er at familier med langtidsboende barn har vært sendt ut i hopetall både av den rødgrønne regjeringen og den blå regjeringen.

På dette feltet er håndhevelsen et klart dilemma:

  • Hvis barna får bli, så «belønnes» foreldrene for juks og bedrag med sine asylsøknader.
  • Sendes barna ut, så rammer det barns om er født i Norge, snakker norsk, og blir deportert til fremmede land etter å ha bodd mange år i Norge.

Nettopp dette dilemmaet besvarer ikke avtalen mellom de fire borgerlige partiene. 

#Asylbarn #Annundsen #Justisminister #Langtidsboende #Stavrum #Nettpåsak