RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ingen ønsket døde gisler

 

Her - på grensen mellom Algerie og Libya - holdes 12 Statoil-ansatte som gisler. Foto: Statoil.

Foreløpig mangler offisielle bekreftelser på utfallet for de 12 Statoil-ansatte som ble holdt til fange av militante islamister. .

Produksjonen er stengt ned, så den umiddelbare faren for gasseksplosjoner er mindre ved Statoil-anlegget In Amenas i Algerie.

Slike dramaer som nå pågår i Algerie er en kalkulert risiko for oljebransjen.

Likevel er det en hard påkjenning for gislene og deres pårørende. Av de 12 Statoil-ansatte er ni nordmenn. Ubekreftede meldinger forteller om militær aksjon og mange døde gisler, mens andre skal ha blitt reddet.

Gisseltakerne har latt enkelte gisler snakke med medier, og de forteller at de er bundet, og noen er tvunget til å ha på seg bombebelter.

Hensikten med å tillate slike intervjuer er å øke dramatikken og presset, og dermed få vekt bak kravet om at Algerie skal løslate 100 fengslede islamister og sette dem på frifot i det krigsherjede nabolandet Mali.

Andre observatører mener at gisseltakerne mer er økonomiske banditter, som lever av narkotikasmugling, plyndring og kidnappinger.

Slike dramaer som nå pågår i Algerie er en kalkulert risiko for oljebransjen.

Olje finnes i noen av verdens mest konfliktfulle områder. Milliardinntekter fra olje har finansiert blodige kriger og udemokratiske regimer over hele verden, og det er vanskelig å tenke seg et globalt oljeselskap som klarer å styre klar av politisk, økonomisk og militær risiko.

I Algerie driver Statoil i samarbeid med statsoljeselskapet Sonatrach og BP.

Les Statoils pressemelding her: Gisselsituasjon i In Amenas

Lite tyder på at Statoil og de Statoil-ansatte var det primære terrormålet.

Men samarbeidet med den algerske staten - og dermed indirekte med Frankrike - gjør In Amenas til et legitimit mål, slik islamistene ser det.

Foreløpige analyser ser gisselaksjonen i sammenheng med konflikten i Mali, der Frankrike har satt inn militære styrker for å beskytte regimet mot islamistene.

Algerie tillot franske fly å fly over deres luftrom, og det blir sett på som en fientlig handling av islamistene.

Sett med terroristenes øyne er In Amenas følgelig et velegnet mål.

 
Ubekreftede rapporter tyder på at de har tatt til fange rundt 40 personer fra ulike land - blant annet Storbritannia, Frankrike og USA.

Dermed får også gisselaksjonen stor oppmerksomhet fra verdens medier, noe som øker presset på Algerie for å løse saken.

Ingen gisselaksjoner er like, men det er likhetstrekk. Jo mer «profesjonelle» gisseltakere, desto bedre sjanser for at situasjonen skal løse seg. Men situasjonen kan fort komme ut av kontroll.

Gisseltakernes primære interesse er å bruke gislene i utpresning, og da må gislene behandles rimelig bra - og ikke minst være i live. Men slike situasjoner som vi nå ser er det ingen som kontrollerer og det er farlig.

- Ett døgn etter angrepet på In Amenas står vi fortsatt overfor en uavklart og svært alvorlig situasjon, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Her kan du lese Statoils siste melding: Oppdatert informasjon om hendelsen i Algerie

Statoils lokale beredskap ledes fra hovedstaden Algiers, og det norske statoljeselskapet kan neppe gjøre stort annet enn å la Algerie og de involverte lands myndigheter håndtere gisselsituasjonen.

Statoil har opprettet pårørendesenter, og gjør hva selskapet kan for å bringe informasjon til de pårørende.

Statoil har naturlig nok også økt beredskapen ved deres andre anlegg i Algerie - In Salah og Hassi Mouina.

Gassanlegget i In Amenas ligger rett ved en militærleir, men i et svært uveissomt og perifert område.

Lite kommer ut om hva som skjer på bakken, annet enn at anlegget er omringet av militære styrker fra Algerie.

I verste fall kan det bli en langvarig aksjon og en tung periode for gisler og deres pårørende.

Men tidligere aksjoner fra samme gruppering har løst seg - sannsynligvis med løsepenger.

Uansett hvilket motiv gisseltakerne har, så er noe felles: Ingen tjener på døde gisler. Men det forutsetter at partene holder hodet kaldt og at situasjonen ikke kommer ut av kontroll.