Ingen talerstol for en massemorder

Drapsmannen Anders Behring Breivik skal få en åpen rettssak men ingen talerstol. Foto: Privat

Massemorderen Anders Behring Breivik skal få en åpen rettssak, men ingen talerstol til å fremføre sitt voldsbudskap.

Klokken 13.00 i dag fremstilles drapsmannen fra Utøya for varetektsfengsling i åtte uker.

Der bør media være tilstede.

Uansett hvor grusomme handlinger mannen har utført, så må han få en rettferdig dom. Hele vårt samfunn er basert på prinsippet om at selv de verste forbrytere skal få en sivilisert og åpen rettergang med en forsvarer, og adgang til å forsvare seg.

De 93 menneskene som er drept arbeidet for et samfunn der meninger bekjempes med argumenter, og der åpenhet og rettssikkerhet er bærebjelker.

Dette er vanskelige prinsipper i en tid hvor Norge er rammet av sorg og sinne.

Selv lovens lengste straff på 21 års fengsel og deretter livsvarig forvaring er mildt i forhold til ugjerningene han innrømmer å ha utført.

Mange spør seg hvordan mediene kan vi gi en fanatiker spalteplass for sine meninger, når han samtidig griper til terror og massedrap for å hindre andre i å arbeide for sine meninger?

Svaret på det er ikke enkelt. Vi har definitivt ingen plikt til å gjengi alt drapsmannen kommer til å forklare i retten. Hans 1.500 sider lange «kompendium» 2083 tegner bilde av en mann som over lang tid gled inn i en ensom verden av voldsforherligelse.

Media har ingen plikt til å kringkaste de samme meningene enda en gang for at Behring Breivik skal få en åpen og rettferdig rettssak.

En av de største kvalitetene ved Norge er at vi har en rettsstat og et rettsapparat som er transparant. Domstolene krever bevis for straffbare handlinger, og vil høre hva den tiltalte forklarer om sine gjerninger og sine motiver. Det er viktige prinsipper.

Prosessen må dokumenteres for ettertiden for å hindre mytedannelser og konspirasjonsteorier, og den må tåle historiens etterprøving.

Derfor må selv en brutal og grusom forbryter få en åpen rettssak. Offentligheten må være tilstede. Vi må høre hva Anders Behring Breivik forklarer, men det er ingen grunn til å gi en massemorder en talerstol hvor han fritt kan spre sine meninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.