*Nettavisen* Nyheter.

Ingen tårer for bin Laden

Osama bin Laden bodde i et hus verdsatt til en million dollar litt nord for Pakistans hovedstad.

Etter ti års jakt klarte amerikanske spesialstyrker i går å drepe Osama bin Laden. Symbolet er død, men ikke årsakene til terroren.

Det felles ikke mange tårer for Osama bin Laden - den mangeårige lederen for al-Qaida og sjefarkitekten for terrorhandlingene mot USA 11. september 2001 som drepte nesten 3.000 mennesker.

Nøyaktig hvor mange hundre tusen mennesker som har mistet livet av hendelser aksjonen satte igang, er det ingen som vet.

Terrorangrepene på New York og Washington hadde stor symbolverdi for militante islamister verden over, og symbolikken fikk ytterligere kraft da verdens mest ettersøkte mann klarte å leke katt og mus med verdens mektigste krigsmakt i nesten ti år.

Nå er det samlende symbolet for terror drept av en CIA-styrke i et bolighus rundt 17 mil nord for Islamabad i Pakistan. Amerikanerne har sikret seg liket. Også det har symbolkraft.

USAs president Barack Obama ga den formelle ordren om å drepe bin Laden på lørdag: - Dagens handlinger er et bevis på vårt lands storhet og på det amerikanske folkets vilje. Jobben med å sikre vårt land er ikke over, men i natt blir vi igjen minnet om at Amerika kan gjøre hva som helst som vi bestemmer oss for. Det er historien om vår historie, sa Barack Obama.

Også moderate amerikanske muslimer støtter henrettelsen av bin Laden.

- Bin Laden representerte aldri muslimer eller islam. I virkeligheten forårsaket han døden til talløse muslimer verden over, i tillegg til drapene på tusener av amerikanere, skrev Rådet for amerikansk-islamske relasjoner (CAIR).

Men selv om symbolet for militant islamisme nå er drept, er ikke kampen mot terror over. De første reaksjonene i USA er en påminnelsen om frykt for gjengjeldelse. Den amerikanske staten advarer amerikanere verden over mot mulig anti-amerikansk vold.

Terroreksperter verden over er samstemmige i at henrettelsen av bin Laden ikke svekker Al-Qaidas evne til å gjennomføre terroraksjoner. Men samtidig viser CIA-aksjonen at man ikke kan gjennomføre store terroraksjoner mot USA og regne med å slippe unna.

Terrorangrepet på USA i september 2001 forårsaket en kjede av hendelser som har drept hundretusener av mennesker og ødelagt livene til enda flere over hele verden. Hjernen bak angrepet sitter på Guantanamo, mens den øverst ansvarlige ble drept i Abbottabad søndag.

En terrorist er død, men terroren lever dessverre videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.