RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ingen troverdighet når man gransker seg selv

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kan ikke forvente troverdighet når han selv skal lede granskingen av sin egen byråd Inga Marte Thorkildsen.

GRANSKER SEG SELV: Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke forvente å få troverdighet når han selv skal lede granskingen av en byråd han selv har utnevnt.
GRANSKER SEG SELV: Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke forvente å få troverdighet når han selv skal lede granskingen av en byråd han selv har utnevnt. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

SVs skolebyråd Inga Marte Thorkildsen er i hardt vær, etter flere alvorlige varsler. Hun anklages for å være skremmende, nedverdigende og krenkende - og for brudd på kommunens etiske regler og flere lover.

Konkret hevder varselet at SV-byråden har pålagt Oslo-skolen å kjøpe tjenester fra Forandringsfabrikken, som hun var tilknyttet som spesialrådgiver fra januar 2014 til oktober 2016

«Uetisk og i strid med regelverk for offentlige anskaffelser», heter det i varselet, mens Inga Marte Thorkildsen avviser at hun har gitt noe pålegg om å kjøpe tjenester fra Forandringsfabrikken.

Varslene inneholder altså skarp kritikk og konkrete påstander mot SVs byråd. Påstandene er av en slik karakter at de må undersøkes, og da er det et rimelig krav at granskingen gjøres av profesjonelle aktører som ikke har egeninteresse av utfallet av granskingen.

Dessverre har Oslos byrådsleder Raymond Johansen lagt opp til en behandling som ikke er egnet til å inngi tillit. I en pressemelding viser han til at det er byrådslederen som utnevner de øvrige medlemmene av byrådet.

«Derfor er det byrådsleder som bør konkludere i et varsel som omhandler påstander som er rettet mot en byråd», heter det i pressemeldingen.

- Jeg har derfor kommet til at det er jeg som byrådsleder som skal håndtere og konkludere i denne saken, skriver Raymond Johansen, og opplyser at han har bedt Kommuneadvokaten om å vurdere mulige brudd på taushetsplikten, offentlighetsloven og anskaffelsesregler.

TIDLIGERE AP-POLITIKER: Oslos kommuneadvokat Hanne Harlem skal granske noen av påstandene mot byråden i det rødgrønne byrådet. Hun er for øvrig søster av Gro Harlem Brundtland.

Oslos kommuneadvokat er tidligere Arbeiderparti-statsråd Hanne Harlem, som for øvrig er søsteren til Arbeiderpartiets mangeårige statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Resultatet av faktainnsamlingen, samt Kommuneadvokatens rettslige vurdering, vil utgjøre et grunnlag for byrådslederens konklusjon i varslingssaken, heter det i pressemeldingen fra Raymond Johansen.

Dette er dessverre ikke en behandling som inngir tillit. Som et minimum burde Oslo kommune hente inn eksterne granskere, slik eksempelvis DNB, LO og Arbeiderpartiet gjorde da disse organisasjonene ønsket å komme til bunns i mulig kritikkverdige saker.

Varslene og kritikken mot Oslos skolebyråd treffer ikke bare Inga Marte Thorkildsen, men indirekte også Raymond Johansen, som har utnevnt henne. Dermed blir det bukken til havresekken når Raymond Johansen både skal lede faktainnsamlingen og konkludere. 

Varslerne kan ha god grunn til å frykte at granskingen ikke blir uavhengig. Særlig ikke når Raymond Johansens første kommentar var at han har full tillit til byråden.

Til slutt blir det uansett Raymond Johansen som må konkludere, det er hans rett og plikt å utpeke medlemmene til byrådet. Men det er et godt prinsipp å bruke granskere som er helt uavhengige for å sikre at alle fakta kommer på bordet først.

Hva mener du? Har du tillit til at granskingen det er lagt opp til blir uavhengig, eller ville du ønsket at eksterne fikk oppdraget?