Gå til sidens hovedinnhold

Innovativt, men ikke smart

Men det har skjedd større tragedier enn at en av fremtidens milliardinvestorer får seks måneders internship hos Innovasjon Norge.

Først vil styrelederen ha en redegjørelse, og nå kommer fagforeningene etter. Alle vil ha kortene på bordet etter at milliardærarvingen Katharina G. Andresen fikk seks måneders engasjement i statlige Innovasjon Norge AS.

Greit nok. Det er ikke smart å trikse med ansettelsesprosedyrer, og gjøre om et ti måneders engasjement til seks måneder for å komme seg unna plikten til å lyse ut stillingen.

Som kritikerne ganske riktig påpeker: Det er hundrevis av kompetente unge personer som ville hatt jobben dersom de fikk sjansen.

Og basert på Katharina G. Andresens mangelfulle utdannelse - åpenbart folk med større formell kompetanse.

Dessverre får vi aldri vite om hun uansett ville fått jobben basert på uformell kompetanse - eller kunnskap hun har ervervet seg gjennom egeninnsats og familiens milliardvirksomhet.

Les også

Styrelederen i Innovasjon Norge vil ha redegjørelse om ansettelsen av Katharina G. Andresen

Les også

Norges rikeste kvinne inn bakveien til Innovasjon Norge

Les også

SV: – Norges rikeste kvinne må selvsagt søke jobb som andre folk

Les også

Katharina og Alexandra G. Andresen er gode for over 7 milliarder hver

Likevel: 23-årige Andresen kommer til å eie og lede en av landets største innovasjonsvirksomheter i Ferd. Om staten bruker seks måneders lønn på å opprette en god kontakt med henne, så er det vel anvendte penger.

Ansettesen av Katharina G. Andresen var innovativ, men ikke smart. Men det har skjedd større tragedier, og det er ingen grunn til å gjøre en bagatellmessig sak til mer alvorlig enn den er.

Ifølge det som til nå er kjent startet ansettelen med at Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth møtte milliardærarvingen på et arrangement. Da arbeidet Katharina G. Andresen i et vikariat hos EY, men så seg om etter noe nytt.

Krohn Traaseth anbefalte at hun søkte på internship hos Innovasjon Norge, og formidlet noen dager senere kontakt mellom Andresen og Innovasjon Norges HR-avdeling. Til nå er det ikke dokumentert at Anita Krohn Traaseth gjorde noe mer.

I Norge reagerer vi med rette på saker der det er en forkjørsvei for rike personer, og SV har rett i at også milliardærer må søke på jobber som alle andre. Så kan det godt være at Katharina G. Andresen har uformelle kvalifikasjoner som ville gitt henne jobben uansett, men det får vi aldri vite.

Sånn sett har det blitt en bjørnetjeneste for dem begge. Men det er ingen ulykke at fremtidens hovedeier i Ferd får et innblikk i hvordan statlig virkemiddelbruk fungerer. Det er faktisk verdt seks måneders lønn på skattebetalernes regning.

Hva mener du? Er ansettelsen av milliardærdatter Katharina G. Andresen forkastelig og kritikkverdig, eller er det en bagatell?

Kommentarer til denne saken