Innrøm at noen velger trygd!

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm påstod at ingen velger trygd. Det er feil, ifølge økonomiforskere.

Hvorfor er vi så redde for å innrømme at noen velger et liv på trygd, og at uføretrygd er smittsomt?

Skole, innvandring og trygd er tre områder hvor vi vet mye, men hvor den politiske debatten er som å stikke hodet i sanden og nekte å innse fakta.

- Ingen velger et liv på trygd, sa for eksempel arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til NTB rett etter nyttår.

Det er rett og slett feil. Overveldende forskning viser at folk uforklarlig blir uføre bare fordi naboen blir ufør. Trygd smitter, rett og slett. Noen velger trygd.

Dersom 50 personer i en kommune med 5000 innbyggere blir uføretrygdet på grunn av nedbemaning, vil ytterligere 25 personer bli trygdet de næremste årene som en ren smitteeffekt.

Professor i økonomi Mari Rege ved Universitetet i Stavanger går kraftig i rette med Bjurstrøms påstand om at «ingen velger trygd» i en artikkel i dagens Aftenposten: - Jeg skulle ønske det var sant. Men flere forskningsrapporter tyder på at slik er det dessverre ikke, skriver økonomiprofessoren.

Vi må klare å holde ting fra hverandre:

  • Det er ikke fett å være uføretrygdet.
  • At noen jukser stempler ikke de andre.
  • Det aller viktigste er å holde folk i arbeid.

Sammen med Kjetil Telle i Statistisk Sentralbyrå har økonomiprofessen ønsket å finne ut om folks vilje til å arbeide og betale skatt henger sammen med at naboen gjør det samme.

For å finne ut om trygding smitter, har man forsøkt å fjerne andre forklaringer i forskningen.

Forskerne har sett på nedbemanning, og har funnet at når bedrifter blir nedlagt, så blir folk uføre. Man kan selvsagt bli psykisk nedbrutt av å miste jobben, men det kan også være slik at «snille» leger uføretrygder eldre arbeidstakere.

Men det er ikke poenget her: Forskerne fant nemlig at også naboene blir uføre når noen blir uføretrygdet etter å ha mistet jobben!

- Den eneste hypotesen som står igjen med støtte av våre analyser er at trygd smitter. Når noen blir trygdet, drar de andre med seg, skriver professoren i sitt innlegg.

- Smitteeffekten er i tillegg betydelig: Dersom 50 personer i en kommune med 5000 innbyggere blir uføretrygdet på grunn av nedbemaning, vil ytterligere 25 personer bli trygdet de næremste årene som en ren smitteeffekt.

Denne forskningen passer ikke så godt for den politiske debatten i Norge. Innrøm at noen velger trygd!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag