Gå til sidens hovedinnhold

Innvandring er Frps gullkort


Fremskrittspartiets Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde sitter i bærekraftutvalget til Fremskrittspartiet. Foto: Krister Sørbø, NTB scanpix.Innvandring er gullkortet for Fremskrittspartiet. Jo mer de andre hakker på Siv Jensen, desto bedre er det.

Ingen andre saker skiller mer mellom partiene enn holdningene til innvandring.

I underlaget til Nettavisens partitest, ber vi velgerne fortelle hvilke saker som er viktige for deres partivalg - og det definitivt beste skillet er innvandring.

Sjekk ditt eget partivalg: Nettavisens valgomat 2013

For partileder Siv Jensen er det en strategisk utfordring:

  • Mye innvandringsdebatt vil styrke Fremskrittspartiets valgresultat.
  • Samtidig vil frontene mot Venstre og Kristelig folkeparti bli skjerpet.

Innvandring er saken hvor Fremskrittspartiet vinner velgere, men reduserer sjansen for å komme i en firepartiregjering.

Dette er bakgrunnen for at partiet har lekket dokumentet «Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring» til NRK.

Det geniale er at saken vekker debatt, samtidig som Siv Jensen ikke hefter for alle forslagene siden de ennå ikke er vedtatt i partiprogrammet.

Forslagene egner seg godt i valgkampen, men forplikter ikke Siv Jensen i en eventuell regjeringsforhandling etter en blågrønn valgseier.

Og reaksjonene lar ikke vente på seg:

- Dette er det drøyeste politiske angrepet på menneskers grunnleggende rettigheter jeg noensinne har sett i Norge, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) til NRK.

Les reaksjonene her: De borgerlige seiler av Frp-utvalg

Formelt er dokumentet innspill fra et utvalg, og ikke partiets offisielle politikk.

Som navnet på utvalget indikerer, ser Bærekraftutvalget to hovedproblemer med dagens innvandringspolitikk:

  1. Partiet mener at innvandringen ikke er økonomisk bærekraftig, og frykter at den vil koste 50 milliarder kroner i året hvis den fortsetter som nå.
  2. Partiutvalget mener at strømmen av ikke-vestlig innvandrere på sikt truer norsk kultur, og at den således ikke er kulturelt bærekraftig for det norske.


Her kan du lese dokumentets hovedpoenger:

TILTAK for en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring

Valgkamp handler om å fortelle historier som plasserer partiet - eller det Jan-Erik Larsen kaller strategisk historiefortelling som verktøy for posisjonering.

Fremskrittspartiets historie når det gjelder innvandring, er enkel: Alle de andre partiene er liberale på innvandring, og skylder på internasjonale regler og avtaler. Frp er det eneste partiet som er villig til å gjøre det som trengs for å redusere innvandringen.

Man kan være enig eller uenig med Fremskrittspartiets Bærekraftutvalg.

Men for et parti som ligger rundt 15 prosent på gallupene er det åpenbart smart å løfte en debatt som har sterkt potensial hos tre ganger flere velgere.

Innvandringsliberalister vil aldri stemme Fremskrittspartiet.

Derfor er innvandringsdebatt gullkortet for Siv Jensen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem